Вчителька, яка розпалювала міжнаціональну ворожнечу в Криму, більше не працює у школі

Дата: 08 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Вчителька з кримського села Дачне Олена Руденко, яку у квітні батьки звинуватили у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, більше не працює у “Дачнівській середній загальноосвітній школі міського окуругу Судака”. 

Про це сама Руденко повідомила виданню ZMINA.

Олена Руденко

Видання звернулось, зокрема, до неї з проханням прокоментувати інцидент, який стався у квітні цього року. Вона відповіла, що “звільнилась зі школи” і більше не хоче повертатись до цієї теми. 

У коментарі ZMINA батько школярки Ульві Алієв розповів, що в останній робочий день перед Великоднем Руденко оголосила класу про свій вихід на пенсію. При цьому вона повідомила, що два класи об’єднають. 

Нагадаємо, у квітні мешканка села Дачне Суфіназ Алієва повідомила, що вчителька літератури та класна керівниця Олена Руденко попросила дітей підготувати історії про дідусів та бабусь, які пройшли  Другу світову війну.  

5 квітня 2021 року донька жінки розповіла про історію свого дідуся, яку підготувала як домашнє завдання. Вона пояснила однокласникам і вчительці, що її прадід воював на фронті, де отримав серйозне поранення. Після повернення додому його та бабусю вислали з Криму. 

“Дідусь в депортації прожив недовго – лишень рік і помер. А бабуся залишилася з п’ятьма дітьми на руках. Вона одна їх підняла, навчала, виховала… Під час її розповіді вчителька зупинила і сказала: “Зараз нехай Саміра закінчить, і я вам розповім, через що кримських татар вислали”. Як тільки моя дочка закінчила свою розповідь, вчителька, звертаючись до всього класу, де навчаються дев’ять кримськотатарських дітей і семеро учнів інших національностей, звернулася до дітей з таким коментарем. “Кримських татар вислали тому, що вони були зрадниками, а їхня зрада полягала в тому, що вони допомагали німцям, окупантам захопити Крим”, – розповіла Алієва. 

На переконання матері школярки, кримськотатарські школярі отримали дитячу травму. Вони відразу після слів вчительки відчули осудливі погляди своїх однокласників інших національностей.

“Теж саме я дізналася від одного з батьків нашого класу, який подзвонив моєму чоловікові. Їхня донька прийшла заплакана. Наші діти отримали травму психологічну і моральну. Всі батьки в нашому класі обурені. Ми вимагаємо притягнути вчителя до відповідальності за подібні дії, а Міністерство освіти Криму дати діям педагога відповідну оцінку”, – написала вона. 

За даними громадського об’єднання “Кримська солідарність”, батьки школярів надіслали скарги до “прокуратури м. Судака”, “прокуратури Республіки Крим” та до “Міністерства освіти Республіки Крим”. 

Нагадаємо, 2019 року Прокуратура АРК відкрила провадження через кримський підручник, де кримських татар зобразили колаборантами. В російському підручнику “Історія Криму” за 10 клас містяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу. Зокрема, про те, що кримські татари сприяли окупації півострова під час Другої світової війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter