Існує зв’язок між високим рівнем захворюваності на COVID-19 і підвищеним рівнем депресії – дослідження

Дата: 10 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Впродовж першого року пандемії COVID-19 у світі більш ніж на чверть зросла кількість випадків депресії й тривожності, особливо серед жінок та молоді.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в медичному журналі The LancetAFP.

Фотографія з відкритих джерел

У публікації зазначається, що існує тісний зв’язок між високим рівнем захворюваності на COVID-19, обмеженнями на пересування і підвищеним рівнем депресії й тривожності.

Ще у 2020 році 52 млн людей страждали від серйозного депресивного розладу і 76 млн осіб – від тривожності. Відповідно цього року ці цифри захворюваності зросли на 28% і 26%.

Жінки постраждали більше. Оскільки додаткові обов’язки по догляду за дітьми та домашні обов’язки як і раніше в основному лягають на жінок. Вони найчастіше стають жертвами домашнього насильства, яке різко зросло під час пандемії.

Дослідження показало, що закриття шкіл і коледжів обмежувало здатність молодих людей вчитися, взаємодіяти з однолітками й отримувати роботу. Це негативно впливає на психічне здоров’я 20-24-річних.

Дослідники змоделювали очікувану поширеність депресії й тривоги аналізуючи дані, зібрані в Північній Америці, Європі та Східній Азії. Якби пандемія не відбулася, можна було б очікувати на 193 мільйони випадків депресії. Це у порівнянні з 246 мільйонів випадків, які спостерігалися у 2020 році.

Аналогічним чином, що стосується тривожності, передбачувано могло б бути 298 мільйонів випадків тривожності у всьому світі без пандемії COVID-19, тоді як насправді фактична кількість випадків минулого року становила 374 мільйони.

Нагадаємо, із 2005 року внаслідок самогубств в Україні загинули понад 130 тисяч осіб, серед яких більш ніж 110 тисяч – чоловіки, а 24 тисячі – жінки. 

За останні півтора десятиліття, як зазначають дослідники, кількість щорічних самогубств упала в Україні майже вдвічі. Так, якщо у 2005-му їх було 10 622, то у 2020-му – 6103. За першу половину поточного року в країні зареєстрували 2988 самогубств.

Унаслідок “навмисного самоушкодження” за 16 років в Україні померла кількість чоловіків, що дорівнює населенню Бердянська або Нікополя, а жінок – Канева. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter