Вбивство нідерландського журналіста Пітера де Вріса: шістьох фігурантів відправили до в’язниці

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Нідерландах суд визнав шістьох фігурантів справи про вбивство журналіста Пітера де Вріса винними та відправив до в’язниці.

Про це повідомляє Dutch News. 

Пітер де Вріс. Джерело: AP Photo Peter Dejong

Виконавців убивства відправили за ґрати на 28 років позбавлення волі, організатора – на 26 років, фігуранта, який надав злочинцям зброю, – на 14 років, а ще двох – на 10 років. 

Ще трьох людей, які проходили в справі, суд виправдав. 

Сторона звинувачення вимагала для стрільця, водія та організатора вбивства довічні терміни, але раніше їх не засуджували за аналогічні злочини, тож суд обрав м’якшу міру покарання.

Пітера де Вріса, який писав про злочинний світ, розстріляли 6 липня 2021 року в центрі Амстердама. За декілька днів він помер від отриманих поранень. Перших підозрюваних поліція затримала вже за кілька днів. 

До вбивства поліція надавала де Врісу охорону, оскільки тому погрожували через участь у справах проти відомих нідерландських злочинців, а також через те, що він виступав радником важливих свідків у суді.

Де Вріс часто брав участь у телепрограмах і ставав автором гучних розслідувань. Зокрема, писав про викрадення 1983 року тогочасного очільника пивного концерну Heineken Фредді Гайнекена. У 2013 році одного з учасників цього викрадення Віллема Голлеедера засудили за те, що він погрожував Врісу.

Нагадаємо, що у світі збільшується кількість письменників, яких ув’язнюють за їхні висловлювання, кажуть дослідники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter