Вбивство Гонгадзе: касаційну скаргу Пукача на вирок розглянуть у грудні

Дата: 07 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Касаційний суд Верховного Суду України переніс розгляд касаційної скарги щодо вироку ексгенералу Міністерства внутрішніх справ України Олексію Пукачу на 5 грудня.

Про це повідомляє Громадське. 

Олексій Пукач

Розгляд скарги перенесли за клопотанням адвоката Пукача Володимира Нестеренка. У січні 2013 року Печерський суд засудив Олексія Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе. Згодом Апеляційний суд підтвердив вирок.

Окрім умисного вбивства журналіста Пукачу підтвердили вирок за умисне знищення в 2003 році документів МВС про ведення негласного спостереження, зокрема, оперативної картотеки. При цьому апеляційний суд тоді перекваліфікував цей злочин з “перевищення службових повноважень” на “умисне знищення співробітником правоохоронного органу доказів по справі”, однак звільнив Пукача від кримінальної відповідальності за цей злочин через закінчення терміну давності.

Як відомо, Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено обезголовлене тіло, в якому друзі і родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Умисне вбивство”. Через вісім років Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 Георгій Гонгадзе

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми.

У лютому 2015 року Генпрокуратура поновила досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter