Важливо пам’ятати, що протягом століть роми стикалися з дискримінацією, маргіналізацією та переслідуванням – ромська діячка Юлія Кондур

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

8 квітня, у понеділок, ромські діячі, активісти та представники владних структур і громадських організацій зібралися на круглому столі “Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни”. Зокрема, вони відзначили, що ромська спільнота є невіддільною частиною українського суспільства, особливо в такі складні часи, як війни, коли потрібні єдність та взаємна підтримка.

Про це пише Укрінформ. 

Фото: Ukrinform

“Сьогодні ми зібралися тут, щоб відзначити Міжнародний день ромів, що символізує єдність, культуру та історію ромського народу. Цей день є важливим нагадуванням про внесок ромів у глобальну та національну культурну спадщину. Особливо тут, в Україні, де ромська спільнота є невід’ємною частиною нашого суспільства. Сьогодні, коли Україна переживає надзвичайно складні часи, ми особливо згадуємо про потребу єдності, взаємопідтримки”, – зазначила очільниця Ромського жіночого фонду “Чіріклі” Юлія Кондур.

За її словами, українцям слід памʼятати про історичні виклики, з якими стикалися роми протягом століть. Йдеться, зокрема, про дискримінацію, маргіналізацію та переслідування.

“Навіть сьогодні, попри прогрес у правах людини, багато членів ромської спільноти продовжують зіштовхуватися з перешкодами та нерівністю. Наша мета з вами не лише відзначити культуру, різноманітність, але й активно працювати над тим, щоб розбудовувати суспільство, в якому кожен, незалежно від етнічної приналежності, може почуватися впевненим і безпечно. Правозахист, освіта та інтеграція є ключовим аспектом нашої спільної роботи, наш шлях до того суспільства”, – підкреслила ромська діячка.

Заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський зазначив, що ромський напрям є одним з пріоритетів.

“Окрім ромського напрямку, в нас пріоритет – реформування законодавства у сфері національних меншин, і третій пріоритет – це корінні народи України. Ви бачите, що держава в нашій особі надає велике значенням ромам, ромській національній меншині, виділяючи її з інших національних меншин України, яких теж достатньо багато. За переписом населення 2001 року, їх близько 130”, – наголосив він.

Нагадаємо, що з початком повномасштабної війни значна частина жителів Запорізької області, зокрема й роми, вимушена була переїхати до обласного центру. Наразі багато ромських родин і досі залишається в прифронтовому місті. Частина з цих людей не хоче їхати далі, оскільки побоюється зіткнутися з неприйняттям та дискримінацією, інші ж чекають на звільнення їхніх населених пунктів та завершення війни. 

Читайте також: Соціальна ізоляція, ігнорування потреб та множинна дискримінація: з чим стикаються українські роми, рятуючись від війни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter