В Україну вперше з 2014 року надійшли ліки від ботулізму

Дата: 04 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні, вперше з 2014 року, в Україну прибула поставка ліків та вакцина від ботулізму.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

За даними відомства, перші 25 курсів для формування базового запасу антитоксину канадського виробництва надала Програма розвитку ООН. ПРООН надала антитоксин проти ботулізму вартістю 2,5 мільйони гривень як гуманітарну допомогу.

У прес-службі нагадують, що протягом останніх місяців, в Україні спостерігається підвищення захворюваності на ботулізм – з початку 2017 року зафіксовано 76 випадків захворювання, 8 з них смертельні. МОЗ зіткнулося з серйозною проблемою для боротьби з нинішнім спалахом, оскільки в Україні з 2014 року не зареєстровано антитоксинів ботулізму. Більше того, на подібні закупівлі не було передбачено бюджетних коштів.

“Надходження протиботулістичної сироватки дасть змогу врятувати десятки пацієнтів. .. Але я також закликаю українців оберігати власне здоров’я та не споживати продукти харчування сумнівної якості, адже запобігти захворюванню значно краще, аніж ліквідовувати нищівні наслідки для здоров’я”, –  зауважила в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

За її словами, найбільшим джерелом зараження ботулізмом в Україні є риба, в’ялена в домашніх умовах. Серед факторів ризику також солона риба та рибні консерви.

У свою чергу директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстр повідомив, що організація передала найякісніші сироватки, які лікують усі сім типів ботулізму і підходять як для дорослих, так для дітей.

“Коли місяць тому до нас звернулася міністр, ми виявили, що неможливо швидко знайти ці ліки на ринку, оскільки держави зазвичай замовляють їх наперед”, – зазначив пан Хімстра.

Цієї партії вистачить для 25 людей. Ліки зберігатимуть на спецскладі МОЗ.

Станом на зараз, за словами пані Супрун, в Україні немає людей, госпіталізованих з підозрою на ботулізм.

“Поточна поставка дозволить сформувати базовий запас, що буде використано для негайного лікування нових випадків”, – зазначили в МОЗ.

Як відомо, у червні в Україні почала зростати кількість випадків захворювання на ботулізм.

Сироватки від ботулізму – гострого токсико-інфекційного захворювання, яке зазвичай поширюється через забруднену їжу – в Україні бракувало впродовж тривалого часу.

У міністерстві охорони здоров’я пояснили, що у 2014 році закінчилася дія сертифікату про її державну реєстрацію, а від заявника, який відповідає за ефективність, якість та безпеку лікарського засобу, не надходили документи для процедури перереєстрації.

Відповідно до законодавства, ні міністерство, ні структурні підрозділи з питань охорони здоров’я не можуть закуповувати ліки, допоки вони не будуть зареєстровані.

Єдиним легальним шляхом залишилося закуповування препаратів через міжнародні організації.

В Україні періодично виникає брак й інших препаратів, зокрема, вакцини проти туберкульозу, а також сироватки проти отрути гадюки і павука каракурта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter