В Україні продовжують нападати на журналістів через безкарність

Дата: 12 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Брутальні напади на журналістів продовжуються, оскільки багато попередніх випадків досі не розслідувано.

Як зазначено у заяві Незалежної медіа-профспілки України, недавнє побиття журналістів телеканалу НТН демонструє тенденцію: журналістів продовжують бити або брутально з ними поводитися. Активізації цієї тенденції сприяє те, що попередні напади правоохоронцями так і не розслідувані, а винних не покарано. За літній період нараховується більше десятка випадків, коли журналістам перешкоджали виконувати їх професійні обов’язки, погрожували, били або безпідставно затримували.

Медіа-профспілка нагадує, що рідкісним випадком покарання був суд над одіозним Вадимом Титушком і його соратниками, які побили журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. Але покарання послідувало після протестів обурених журналістів.

На жаль, нинішнє керівництво МВС продовжує ігнорувати факти брутального поводження з журналістами, порушників закону не карають належним чином. Незалежна медіа-профспілка України застерігає: якщо так триватиме і далі, то журналістська спільнота змушена буде вдаватися до більші рішучих дій.

Як нагадують у спілці, 10 серпня у Києві молодики здійснили напад на журналістів програми “Агенти впливу” телеканалу НТН, які знімали сюжет про незаконне будівництво. 

2 серпня член Херсонського осередку Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) Ігор Трубаєв повідомив про те, що заступник начальника УМВС Херсонської області Ілля Ківа у повідомленнях журналісту в Facebook погрожував посприяти його відправленню на фронт, якщо той продовжуватиме задавати питання.

25 липня в Миколаєві працівниця нелегального залу ігрових автоматів заборонила журналістам знімати та почала хапати камеру журналіста сайту “Преступности.Нет” Андрія Лохматова, кричати і виштовхувати працівників ЗМІ ногами із закладу.

Також простежується і бездіяльність міліції у більш давніх справах. Наприклад, досі не завершено судовий розгляд справи про те, як 27 червня 2013 року забудовник Олександр Табалюк вирвав об’єктив камери в оператора знімальної групи каналу СТБ. Журналісти тоді висвітлювали сесію Ірпінської ради (Київська область), щоб підготувати сюжет про знищення забудовниками зелених зон у місті.

Незалежна медіа-профспілка України закликає журналістів об’єднуватися на підтримку колег, відстоювати свої права, вимагати від правоохоронних органів проведення розслідувань і публічної звітності щодо них. Безкарність вбиває!“, – йдеться у заяві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter