В Україні не закриватимуть російськомовні школи у відповідь на утиски в Криму – Гриневич

Дата: 30 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

В окупованому Росією Криму порушують право українців і кримських татар вчитися рідною мовою, однак Київ не вживатиме дзеркальних заходів у відповідь.

Про це на брифінгу 29 серпня заявила міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич, повідомляє “Українська правда”.

“Вони повністю порушують права україномовного населення. І це не що інше, як прояв репресій, які вони чинять проти україномовного населення і кримських татар. Це жахлива політика Росії, політика агресора, який незаконно окупував українську територію”, – сказала Гриневич.

Водночас вона наголосила, що Україна “не є агресором, не є окупантом та поважає національні меншини”. Міністерка наголосила, що на російські нацменшини в Україні поширюються ті самі правила, що і для інших нацменшин.

Лілія Гриневич додала, що політика Міносвіти України щодо кримчан – це “відкритість до дітей”. Зокрема, на материковій частині України є спеціальні умови для вступної кампанії та дистанційне навчання для жителів півострова.

Нагадаємо, за даними активіста Українського культурного центру в Криму Леоніда Кузьміна, на півострові з семи українських шкіл, які були до окупації, не залишилося жодної. Раніше член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв повідомляв, що із 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання на півострові залишилося сім.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter