На Миколаївщині кривдника вперше покарали за домашнє насильство

Дата: 10 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

У Миколаївській області суд уперше в Україні запроторив за ґрати чоловіка, який декілька років вчиняв домашнє насильство над своєю матір’ю.

Про це повідомляє прес-служба поліції. 

57-річний мешканець міста Вознесенська впродовж декількох років вчиняв протиправні дії щодо своєї 80-річної матері, за скоєння яких на нього складалися відповідні адмінматеріали з подальшим притягненням до адміністративної відповідальності.

“У лютому цього року було зафіксовано факт нанесення жінці легких тілесних ушкоджень, які також завдав син. Непоодинокі випадки протиправних дій у родині буди кваліфіковані як системне вчинення домашнього насильства. При цьому, враховуючи щире каяття кривдника та активне сприяння слідству, суд призначив йому покарання у вигляді арешту терміном на один місяць”, – розповіли правоохоронці. 

Після відбуття покарання чоловіка відправлять на курси для кривдників. 

Як відомо, лише за 11 місяців 2018 року до поліції надійшло 107,2 тисячі заяв та повідомлень про домашнє насильство. Загальнонаціональне дослідження з питань рівності між чоловіками та жінками, яке провели минулого року, показало, що понад вісім мільйонів українців мають серед знайомих жертв домашнього насильства. Найбільше від нього потерпають жінки (83%), проте деякі з опитаних згадали, що серед їхніх знайомих, які стали жертвами насилля, були й чоловіки (2%). 

Нещодавно в країні почав діяти закон, який визначає кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Відтепер скоєння злочину на ґрунті статевої належності чи в присутності дитини, як і протиправні дії стосовно людини з інвалідністю, особи, яка має психічні розлади, зокрема порушення розумового розвитку, має обтяжувальні обставини.

Читайте також інструкцію для тих, хто зіткнувся з домашнім насильством

Окремо в законі йдеться про те, що злочин щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває чи перебував у сімейних або близьких стосунках, має обтяжувальні обставини. Відповідні зміни до Кримінального кодексу внесли, ухваливши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство. 

Нещодавно на Київщині відкрили перший комунальний притулок для жінок, що постраждали від насильства, і їхніх дітей. Проект є спільною роботою Всеукраїнської благодійної організації “Конвіктус Україна” та Васильківської районної ради.  

“Така програма може тривати від трьох місяців до одного року та передбачає щотижневе проведення з кривдниками індивідуальних та групових занять, а умисне ухилення від її проходження тягне за собою кримінальну відповідальність: арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років”, – зазначають у поліції. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter