В Угорщині тисячі людей вийшли на протест через нечесні вибори

Дата: 16 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

У Будапешті десятки тисяч демонстрантів висловили протест у зв’язку з недавніми результатами парламентських виборів, назвавши їх нечесними.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Учасники демонстрації розмахували прапорами Угорщини та Європейського союзу, вимагаючи захисту європейських цінностей.

Серед гасел масової ходи в Будапешті протестуючі скандували “Ми – більшість”. Вони вимагали перерахунку голосів, зміни закону про вибори і гарантій свободи преси. Критики Орбана звинувачують його в придушенні демократичних цінностей і утиску незалежних ЗМІ. Його також звинувачують у явних симпатіях до президента Росії Володимира Путіна.

11 квітня в Угорщині припинили існувати два опозиційні засоби масової інформації – газета Magyar Nemzet (“Угорська нація”) та радіо Lánchíd (“Ланцюговий міст”).

9 квітня партія прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана “Фідес” перемогла на загальнонаціональних виборах, що дало йому можливість утретє поспіль очолити уряд країни.

Орбан, 54-літній правопопулістський політик, який очолюватиме уряд найдовше за посткомуністичну історію Угорщини, має сильні євроскептичні погляди, а його кампанія будувалася на антиемігрантській риториці. Лідери партій, що посіли друге і третє місця на виборах, подали у відставку за результатами виборів.

Опозиційні партії висловили занепокоєння з приводу того, що такий результат дозволить автократичному Орбану проштовхнути конституційні зміни, продовжувати придушення громадянських активістів та посилити вплив на структуру державної влади.

Як зауважили раніше в ОБСЄ, основні права та свободи на виборах були загалом дотримані, проте мали місце й такі порушення, як обмеження доступу до масової інформації, обмеження свободи ЗМІ тощо. Залякування та ксенофобська риторика, упередженість у засобах масової інформації та непрозорість фінансування кампанії, за словами Вейка, значно обмежили шанси некерівних партій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter