В Угорщині після виборів закрились опозиційні радіо та газета

Дата: 12 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

В Угорщині 11 квітня припинили існувати два опозиційні засоби масової інформації – газета Magyar Nemzet (“Угорська нація”) та радіо Lánchíd (“Ланцюговий міст”).

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Magyar Nemzet, провідна опозиційна газета консервативного спрямування з 80-літньою історією, припинила виходити через фінансові труднощі. Також перестала існувати онлайн-версія цього видання. Magyar Nemzet була одним із найбільших критиків чинної угорської влади. Те саме трапилося і з радіо Lánchíd.

За словами заступника головного редактора часопису Жомбора Дьєрдя, після виборів в Угорщині така доля очікує на всі журналістські колективи, хто “насмілиться підняти бодай слабкий голос критики” в бік влади. Він додав, що Magyar Nemzet останнім часом публікувала в себе на сторінках матеріали про зловживання можновладців, які в інших країнах ЄС “вже б давно призвели до їхньої відставки”.

Журналіст зауважив, що влада також унеможливила роботу незалежних периферійних мас-медіа, щоб “закрити від населення об’єктивну інформацію”. Натомість створені маніпулятивні ЗМІ, які продукують пропаганду, зазначив Жомбор Дьєрдь.

Керівник Національної спілки журналістів Міклош Гарґітаї, у минулому провідний працівник газети Népszabadság, яка припинила існування з економічних причин 8 жовтня 2016 року, вважає закриття Lánchíd та Magyar Nemzet “політичною справою”.

Відповідаючи на запитання закордонних журналістів на міжнародній прес-конференції у Будапешті, Віктор Орбан заявив, що угорський уряд і він особисто “не займаються бізнесовими справами редакцій, які перебувають у приватних руках” і що майбутнє цих мас-медіа – справа їхніх власників.

9 квітня партія прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана “Фідес” перемогла на загальнонаціональних виборах, що дало йому можливість утретє поспіль очолити уряд країни.

Після підрахунку 98,5 відсотка бюлетенів “Фідес” мала майже половину голосів, значно випередивши радикальну націоналістичну партію “Йоббік”, яка набрала близько 20 відсотків. Третє місце посіли соціалісти, до парламенту увійшли також дві ліві партії.

Орбан, 54-літній правопопулістський політик, який очолюватиме уряд найдовше за посткомуністичну історію Угорщини, має сильні євроскептичні погляди, а його кампанія будувалася на антиемігрантській риториці. Лідери партій, що посіли друге і третє місця на виборах, подали у відставку за результатами виборів.

Опозиційні партії висловили занепокоєння з приводу того, що такий результат дозволить автократичному Орбану проштовхнути конституційні зміни, продовжувати придушення громадянських активістів та посилити вплив на структуру державної влади.

Як зауважили раніше в ОБСЄ, основні права та свободи на виборах були загалом дотримані, проте мали місце й такі порушення, як обмеження доступу до масової інформації, обмеження свободи ЗМІ тощо. Залякування та ксенофобська риторика, упередженість у засобах масової інформації та непрозорість фінансування кампанії, за словами Вейка, значно обмежили шанси некерівних партій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter