В соцмережах ширяться селфі з прокладками заради доступності засобів гігієни для жінок

Дата: 16 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

В соціальних мережах під гештеґами #PadManChallenge та #LetItFlow стартували флешмоби проти стигматизації менструації та за доступність засобів гігієни для жінок.

Акцію #PadManChallenge запустив індійський підприємець та активіст Аруначалам Муруганантам. На своїй сторінці в Twitter він опублікував своє фото з гігієнічною прокладкою в руках.

Аруначалам Муруганантам. Фото: Twitter

“Так, у моїй руці прокладка, і тут нема чого соромитися. Це природньо. Крапка”, – написав він, обігруючи слово “period”, яке в англійській мові одночасно значить і “крапка”, і “менструальний цикл”.

Акцію підтримали як в Індії, так і за її межами. Своє фото з прокладкою в руках опублікували, зокрема, регіональна директорка Фонду населення ООН Аланна Армитаж та модель і благодійниця Наталя Водянова.

Як повідомляє Meduza, Муруганантам став відомим після того, як наприкінці 90-х винайшов машинку для швидкого виготовлення прокладок.

В Індії, де засоби гігієни часто є недоступними, а самі жінки вважають менструацію чимось ганебним, “прокладочна машинка” стала дуже популярною. Прилади встановили в багатьох індійських штатах та поставляють, зокрема, до Бангладеш, Кенії, Нігерії та Філіппін.

За свій винахід чоловік отримав премію індійського національного фонду інновацій. Окрім того, 2014 року американський журнал Time включив його в перелік 100 найбільш впливових людей світу. 

9 лютого 2018 року в Індії відбулася прем’єра художнього фільму про Муруганантама – “Педмен”, до виходу якого приурочили флешмоб. Назва стрічки буквально перекладається як “Чоловік-прокладка”, та обігрує назви супергероїв, на кшталт Бетмена чи Супермена.
В США акція #LetItFlow розпочалася на знак протесту щодо рішення законодавчого збору Арізони, яке відхилило законопроект про необмежений доступ до гігієнічних засобів для жінок, які перебувають у в’язницях. Раніше ув’язнені жінки протягом менструального циклу могли отримувати 12 безкоштовних прокладок, однак доволі часто цього було недостатньо.

Автори законопроекту пропонували виділити 80 тисяч доларів на забезпечення потреб позбавлених волі жінок. Однак голова комітету правил і резолюцій палати представників Арізони республіканець Томас Шоуп назвав проблему недостатньо важливою для вирішення на законодавчому рівні.

Окрім фотографій з прокладками в руках, активістки почали відправляти засоби гігієни в офіс Шоупа. Політик у відповідь на це заявив, що не знав про те, наскільки гостро стоїть проблема.

13 лютого відомство виправних установ Арізони оголосило, що змінить правила. Відтепер ув’язнені жінки отримуватимуть 36 прокладок на місяць. Нове рішення втім не поширилося на тампони та інші засоби гігієни – як і раніше, їх можна буде тільки купити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter