В Росії хочуть на 9 років ув’язнити очільника карельського “Меморіалу”

Дата: 20 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Прокуратура російського міста Петрозаводськ вимагає 9 років колонії для керівника карельського відділення правозахисного товариства “Меморіал” Юрія Дмітрієва.

Юрій Дмітрієв у суді. Фото: Ігор Подгорний

З відповідною заявою під час засідання суду виступила прокурор Єлєна Аскерова, повідомляє “Новая газета”.

Адвокат Дмітрієва Віктор Ануфрієв вважає, що справа проти його підзахисного взагалі не мала б потрапляти до суду.

“Тут нема складу злочину”, – підкреслив він.

На оголошення вироку адвокат очікує вже наприкінці березня. Під час наступного засідання 22 березня Ануфрієв виступить із захисною промовою. 27 березня із останнім словом виступить і сам очільник карельського “Меморіалу”.

Нагадаємо, 61-річного Юрія Дмітрієва арештували в грудні 2016 року. За версією слідства, чоловік виготовляв дитячу порнографію для чого фотографував оголеною свою прийомну доньку. Дмітрієв відкидає звинувачення і стверджує, що робив знімки для контролю стану здоров’я дитини.

Наприкінці січня чоловіка звільнили з СІЗО під підписку про невиїзд. Дмітрієв перебував під арештом 13 місяців.

Незадовго до арешту Дмітрієва “Меморіал” зібрав і виклав у мережу Інтернет базу працівників органів державної безпеки Радянського Союзу під час Великого терору. Дмітрієв та його колеги провели велику роботу зі встановлення імен, прізвищ, звань, місць служби та інших даних працівників радянської держбезпеки у 1930-х роках. Незабаром після оприлюднення бази на адресу “Меморіалу” почали надходити недвозначні “рекомендації” згорнути проект та погрози.

Дмітрієв також відомий тим, що 1998 року особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де 1937 року співробітники НКВС розстріляли більше тисячі представників української культурної еліти. Зокрема, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антона Крушельницького з двома синами, Миколу Зерова, Валер’яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших. Довгий час їхнє місце захоронення було невідоме.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter