В пунктах пропуску на виїзді з Криму працюватимуть українські нотаріуси

Дата: 25 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Тепер діти до 16 років можуть виїхати з півострова у супроводі одного з батьків чи опікунів.

Як повідомляє платформа “Правозахисний порядок денний“, експерти зазначають, що новий порядок перетину значно кращий, але не всі важливі рекомендації були враховані. 

Правозахисники наголосили на проблемі перетину адміністративного кордону особами до 16 років. Механізм перетину спростили, але він досі лишається складним на практиці. 

В’їзд та виїзд громадян України віком до 16 років, як і раніше, регулюється нормами перетинання державного кордону громадянами України. Це значить, що для перетину їм потрібно мати паспорт громадянина України, закордонний паспорт або проїзний документ.

“Новелою є те, що виїхати тепер з Криму дитина до 16 років може у супроводі одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників чи в супроводі інших осіб, уповноважених одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників. І для цього, згідно з новою нормою, не треба надавати нотаріально завірену згоду від другого представника батьків”, – зазначила Ольга Скрипник, заступник голови Кримської польової місії. 

Вікторія Савчук, керівник юридичного напрямку Крим SOS, згадала про дуже важливу новелу в Порядку перетину, а саме встановлення доступу до послуг нотаріуса в пунктах пропуску. За її словами, це дуже важлива новація для безпроблемного перетину як громадянами України так і іноземцями, і особами без громадянства.

“Ми не раз фіксували випадки, коли з Криму виїжджали громадяни чи інші особи, та не мали змоги реалізувати бажання покинути Крим, адже всі правочини, які засвідчуються нотаріусами на тимчасово окупованій території, вважаються недійсними для УкраїниТакож такий доступ зможе зняти проблему отримання документів за нотаріальною довіреністю на території України”, – зазначила Вікторія Савчук. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter