В ООН занепокоєні законопроектами, які обмежують свободу об’єднань

Дата: 22 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) занепокоєно підготовкою і внесенням законодавчих ініціатив, що можуть негативно вплинути на стан дотримання свободи об’єднань і на вільне вираження поглядів.

Про це йдеться у 19-ій доповіді ООН про ситуацію з правами людини в Україні. 

Укладачі документу вказують, що в парламент внесли пакет законопроектів, згідно з якими від організацій громадянського суспільства вимагається публічно розкривати інформацію про фінансування своєї діяльності, якщо їх щорічний дохід перевищує невисокий поріг. Від них також встановлюються вимоги про публічне звітування, що для УВКПЛ видається занадто жорсткими.

Нагадаємо, 27 березня президент Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”, згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації. Ці нововведення активно критикували українські та міжнародні правозахисні організації.

Пізніше Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних громадських організацій, але вони передбачають додаткову фінансову звітність і жорсткі санкції за її невиконання для всіх громадських організацій. 

11 липня правозахисники закликали депутатів Верховної Ради не голосувати за зміни, запропоновані президентом у законопроектах № 6674 та № 6675, оскільки вони порушують право громадських організацій на свободу асоціацій і мають на меті посилити вплив держави на громадський сектор.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter