В окупованому Криму ФСБ допитувала журналістів СТБ та встановила стеження

Дата: 24 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Українських журналістів телеканалу “СТБ” кілька разів затримувала поліція в окупованому Криму.

Про це газеті “Факти” розповіла журналіст програми “Вікна” Олена Лунькова. Вона працює на півострові над серією репортажів, присвячених до триріччя анексії Криму.

Журналістів допитували працівники ФСБ і супроводжували машини стеження.

“Нас затримали відразу, на адміністративному кордоні в Армянську. Шість годин кожного члена знімальної групи допитували двічі. Більше того, із Сімферополя спеціально приїхав співробітник ФСБ, щоб з нами поговорити”, – розповідає вона.

За її словами, ФСБ цікавилася, хто інструктував журналістів перед виїздом, де працюють їхні родичі. Вони записали адреси реєстрацій, телефони.

“Із мого телефону переписали всі мобільні людей, яких вони більш-менш знали. Наприклад, Юрія Тандіта (радник голови СБУ – ред). Переглянули всі фотографії”, – згадує вона.

Повідомлено, що до складу знімальної групи входять водій, два оператори, режисер і сама Олена Лунькова.

Після допиту кожного учасника команди ФСБ дозволила журналістам їхати до Сімферополя.

Олена Лунькова розповідає, що вона спілкувалася з пересічними людьми неподалік громадської приймальні прем’єра Росії Дмитра Медведєва. При цьому символіку телеканалу було помітно. За її словами, один із співробітників приймальні викликав поліцію, повідомивши, що “журналісти створюють конфліктну ситуацію”.

“Дві години на вулиці в нас перевіряли паспорти. Потім підійшла ще жінка-слідча із двома поліцейськими. Почали розпитувати в нас, чим ми займаємося, що збираємося робити, давали підписувати протоколи. Але ми вже зателефонували адвокату, який сказав нам ніде не розписуватися. Вони весь час повторювали: немає ніяких доказів того, що в нас справжні, а не підроблені документи. Мовляв, таких акредитацій МЗС Росії, як у нас, вони можуть надрукувати десять штук”, – розповідає журналістка.

Знімальна група вирушила в Краснодарський край, щоб порівняти ціни на продукти і товари з Кримом.

Відразу після переправи журналістів зупинили на посту ДПС і забрали документи. Після цього приїхав співробітник ФСБ, який почав допитувати працівників телеканалу.

“Я, як керівник групи, розповідала йому про мету відрядження. У цей час хлопців відвели в іншу кімнату, сфотографували і взяли в них відбитки пальців. Усе відбувалося на території Краснодарського краю. Саме після цього моменту наш оператор помітив, що групу переслідує одна і та сама машина. Довела нас до переправи. Від Керчі до Ялти нас супроводжував інший автомобіль”, – згадує Олена Лунькова.

“Ніхто не виходив. Коли ми заїхали на мийку, машина просто зупинилася неподалік і чекала нас. Ми навіть спеціально звертали в інший бік, але автомобіль супроводу рано чи пізно все одно з’являвся. Потім авто припаркувалося біля нашого готелю в Ялті. Коли знімали в Ялті, за нами ходили п’ятеро чоловіків. Ми вже стали сміятися над нашими супроводжуючими. Пропонували попити разом каву, але вони відмовилися. Чесно кажучи, морально це дуже давило”, – зізнається вона.

Нагадаємо, Центр інформації про права людини за друге півріччя 2016 року в окупованому Криму зафіксував 37 випадків порушень свободи слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter