В окупованому Криму через одиночний пікет затримали кримськотатарського активіста

Дата: 08 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Російські силовики 8 серпня затримали активіста Сервера Караметова. 

76-річний чоловік під будівлею “Верховного Суду” Криму протестував проти ув’язнення одного з лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. 

На відео, яке оприлюднив активіст Заїр Смедляєв, видно, як четверо чоловіків у формі оточують Караметова. Згодом вони підбирають плакат з надписом “Путін! Аксьонов” Наші діти (Ахтем Чийгоз) — не терористи, який упав на підлогу. Активіста посадили в автомобіль патрульно-постової служби та відвезли.  

За словами адвоката Еміля Курбедінова, силовики звинуватили активіста в “Незаконному мітингу та непокорі правоохоронним органам”. 

В окупованому Криму не вперше затримують кримськотатарського активіста. У День пам’яті жертв геноциду кримських татар 18 травня його затримали російські силовики. У цей день він прийшов на площу в Сімферополі з кримськотатарським прапором і портретами своїх батьків, які стали жертвами депортації 1944 року. Його звільнили за три години після того підконтрольні Москві силовики склали адмінпротокол.

Нагадаємо, Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема, з партії “Русское единство”.

“Справу Чийгоза” підконтрольний Москві суд розглядає в рамках “справи 26 лютого” після того, як суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – стосовно заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, і окремо – щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі. Наразі у “справі Чийгоза” в “суді” тривають дебати. 

24 лютого Міжнародна експертна група заявила, що Росія не має права розслідувати події 26 лютого 2014 року під кримським парламентом. Вона назвала розслідування в Криму політично мотивованим і закликала українські правоохоронні органи розслідувати події під парламентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter