В одеській психіатричній клініці не вистачає інвалідних візків

Дата: 17 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Через відсутність дверей у більшості житлових кімнат порушено право пацієнтів на приватність, також не дотримано норм метражу на одного хворого.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, 6 липня моніторингова група у межах реалізації національного превентивного механізму (НПМ) відвідала клініку психіатрії Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, що розташована у Одесі. До складу групи увійшли регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого з прав людини в Одеській області Андрій Толопіло та громадський монітор НПМ, юрист громадської організації “Віра, Надія, Любов” Ірина Бобровнік.

У клініці функціонує лише загальнопсихіатрічне відділення. Реабілітацію пацієнтів тут не проводять, всі пацієнти, яким вона потрібна, направляються до реабілітаційного центру, розташованого у Хмельницькій області.  

Під час моніторингу в клініці було 30 пацієнтів (25 – на стаціонарному лікуванні, 5 – на амбулаторному). Практично всі пацієнти – військові, багато з яких прибули із зони АТО. Під час спілкування з пацієнтами клініки порушення їх прав та свобод діями медперсоналу виявлено не було. Зовнішній вигляд пацієнтів охайний, приміщення прибрані.

Але також виявлено низку недоліків. Через відсутність дверей у більшості житлових кімнат порушено право пацієнтів на приватність, також не дотримано норм метражу на одного хворого. Одна з палат розташована у приміщенні гауптвахти, при цьому ліжка знаходяться за гратами. У клініці всього одна душова кімната, де є лише один душовий шланг. Немає обладнання для пацієнтів з особливими потребами, є лише один інвалідний візок, немає засобів для перевезення нетранспортабельних пацієнтів.  

Під час спілкування з пацієнтами інших відділень вони скаржилися на неякісне та недостатнє харчування, зокрема на недостатність дієтичного харчування.

Окремо слід звернути увагу на те, що всупереч вимогам законодавства  поблизу входу до лікувальної установи на відстані кількох метрів від огорожі розташовано так звану “наливочну”, де продається спиртне на розлив. Незважаючи на неодноразові звернення волонтерів районна та міська влада не вжила відповідних заходів з цього приводу.

За результатами візиту до Міністерства охорони здоров’я,  Міністерства оборони України та адміністрації Військового-медичного клінічного центру Південного регіону будуть підготовані рекомендації щодо усунення виявлених проблем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter