В ОБСЄ рекомендують Україні змінити процедуру обрання омбудсмана

Дата: 29 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ рекомендує Верховній Раді змінити порядок обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Про це йдеться у зверненні БДІПЛ до спікера Ради Андрія Парубія, передають “Українські Новини”.

Бюро зазначає, що поточна процедура, при якій Комітет парламенту з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин своїм рішенням підтримав трьох кандидатів на посаду омбудсмана, суперечить Паризьким принципам (принципи, що стосуються статусу національних установ, які займаються заохоченням і захистом прав людини) і робить процес призначення залежним від політичного впливу.

В ОБСЄ впевнені, що це може підірвати довіру громадськості до органу в цілому.

“БДІПЛ наполегливо рекомендує переглянути поточний процес обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, – сказано в заяві.

На думку бюро, необхідно забезпечити відкриті консультації за участі громадянського суспільства для обрання нового омбудсмена.

Нагадаємо, 28 квітня закінчився п’ятирічний термін перебування на посаді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

10 травня правозахисники закликали парламент обрати нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини без політичного впливу та маніпуляцій, для чого провести відкритий конкурс із залученням для консультацій представників громадянського суспільства.

22 травня міжнародна правозахисна організація Freedom House закликала народних депутатів провести консультації з громадянським суспільством, перш ніж обирати уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

24 травня Комітет ВРУ з питань прав людини визнав кандидатури депутатів Людмили Денисової (“Народний фронт”), Сергія Алєксєєва (БПП) і адвоката Андрія Мамалиги такими, що відповідають вимогам закону про омбудсмена, і дозволив їм боротися за цю посаду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter