В Москві “Левада-центр” оштрафували за відмову визнати себе “іноземним агентом”

Дата: 27 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Тверський суд Москви оштрафував недержавну дослідницьку організацію “Левада-центр” на 300 тисяч рублів за відмову самостійно зареєструватися в якості так званого “іноземного агента”.

Про це повідомляє російський “Інтерфакс”.

Суд погодився з позицією Міністерства юстиції Росії, яке звинуватило “Левада-центр” в порушенні порядку діяльності організацій, визнаних “іноагентами”.

Аналітичний центр Юрія Левади був внесений в реєстр НКО – “іноземних агентів” 5 вересня. За кілька днів до цього соціологи оприлюднили опитування, яке показувало падіння рейтингу “Єдиної Росії” перед парламентськими виборами.

У Мін’юсті заявили, що центр фінансується за рахунок іноземних джерел та бере участь у політичній діяльності. Керівник “Левада-центру” Лев Гудков наполягає, що організація отримувала іноземні замовлення на проведення маркетингових досліджень, але вони, за його словами, не мали відношення до політики.

Нагадаємо, статус “іноземного агента” у Росії присвоюється тим некомерційним організаціям, які, на думку Мін’юсту РФ, отримують фінансування з-за кордону і одночасно займаються політичною діяльністю.

Такі НКО зобов’язані повідомляти, що є “іноземним агентом”, а також змушені частіше здавати звітність та проходити аудит, що значно ускладнює їхню діяльність.

У 2016 році в Росії був прийнятий закон, що уточнює поняття політичної діяльності НКО. До неї, зокрема, було вирішено віднести “формування суспільно-політичних поглядів шляхом соцопитувань”.

“Аналітичний центр Юрія Левади” (“Левада-центр”) – одна з трьох найбільших організацій, що займаються в Росії дослідженням громадської думки, поряд з державним ВЦВГД і Фондом “Громадська думка” (ФГД).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter