В міськвідділі міліції на Київщині не ведуть облік затриманих

Дата: 21 Липня 2015
A+ A- Підписатися

В Ірпінському міськвідділі міліції всі дії з затриманими проводяться у робочих кабінетах працівників, що є порушенням законодавства. 

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, це з’ясувалося після перевірки дотримання прав людини в Ірпінському міському відділі ГУМВС України в Київській області. Візит до міськвідділу здійснили 17 липня працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого разом із членами громадської організації “Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів”.

Керівники міськвідділу не обізнані із положеннями Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” та інших нормативно-правових актів у сфері забезпечення прав людини. Також працівники погано ознайомлені зі спільними наказами Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України щодо допомоги ВІЛ-інфікованим людям, які приймають антиретровірусну терапію, та наркозалежним, які є учасниками програми замісної підтримувальної терапії.

У міськвідділі неналежним чином організовано облік перебування осіб у приміщеннях, оперативні чергові не контролюють затримання та доставляння громадян до міськвідділу. Відсутня документація, де мають фіксуватися дії, які проводяться із залученням затриманого – у тому числі час їх початку та закінчення, а також особи, які проводили такі дії або були присутні під час їх проведення.

Через відсутність спеціальних приміщень всі дії з затриманими проводяться у робочих кабінетах працівників міліції, що заборонено законодавством. Також немає спеціально обладнаних приміщень для тимчасового тримання затриманих або доставлених осіб. 

У протоколах не зазначається час та місце фактичного затримання, а лише час та місце складання протоколу. В більшості відвіданих кабінетів оперативних працівників та слідчих монітори виявили сторонні предмети, що можуть використовуватись як знаряддя для неналежного поводження.

Повний перелік недоліків та порушень із відповідними рекомендаціями щодо їх усунення буде направлено до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури України. 

Нагадаємо, під час моніторингового візиту до Чорнобаївського РВ УМВС України в Черкаській області та ізолятору тимчасового тримання було виявлено, що громадяни не мають доступу до Пам’ятки щодо ведення єдиного обліку в ОВС заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події з телефонами посадових осіб прокуратури, які контролюють законність при прийомі таких заяв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter