У Криму суд у черговий раз залишив Чийгоза під вартою (доповнена)

Дата: 06 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму суд сьогодні залишив без задоволення ще одне клопотання про зміну запобіжного заходу для заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, він залишається під вартою як мінімум до 8 квітня.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини в Криму.

Адвокати Чийгоза аргументували подачу клопотання тим, що підсудний перебуває під вартою вже більше двох років. Також вони відзначили, що суд практично повністю розглянув подані обвинуваченням докази і тримати Чийгоза під вартою у зв’язку з загрозою тиску на свідків або знищення речових доказів не має сенсу.

Крім того, адвокат Олександр Лісовий звернув увагу суддів на практику Європейського суду з прав людини, яка засуджує такий підхід до питання про вибір запобіжного заходу.

Також сьогодні судді відмовилися винести окрему ухвалу на адресу державного обвинувача Анастасії Супряги за процесуальні порушення, пов’язані з допитом свідка Енвера Арпатли.

Нагадаємо, заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз був арештований 29 січня 2015 року за звинуваченням у масових заворушеннях під час подій, що відбулися під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Тоді сталося зіткнення між проросійськими активістами та учасниками мітингу за єдність України.

22 грудня Верховний суд Криму залишив без задоволення скаргу адвоката Миколи Полозова на рішення суду про продовження арешту заступнику голови Меджлісу Ахтему Чийгозу до 8 квітня наступного року.

Як заявив адвокат Олександр Лісовий, обставини з моменту арешту сильно змінилися – у суді було допитано близько 200 осіб, з яких тільки 3 чи 4 вказали, що бачили Чийгоза, але жоден з них не свідчив про протиправні дії з його боку.

Сам Чийгоз заявив, що він є політичним в’язнем, а його арешт продиктований виключно бажанням залякати кримськотатарський народ і не обґрунтований нормами Кримінально-процесуального кодексу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter