У Криму після анексії зросла агресія щодо людей, які мають “незвичний” зовнішній вигляд – звіт

Дата: 15 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Після анексії Криму Російською Федерацією в 2014 році на півострові зросла нетерпимість по відношенню до людей ЛГБТІ (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери, інтерсекс-люди) , почастішали випадки нападів на них. Крім того, піддаватися агресії стали також люди, що мають незвичайний зовнішній вигляд – зачіску, одяг, прикраси.

Про це свідчать дані звіту “Порушення прав ЛГБТІ в Криму і Донбасі: проблема гомофобії на територіях, непідконтрольних Україні, підготовленого Антидискримінаційним центром “Меморіал “за підтримки Центру громадянських свобод (Center for Civil Liberties).

Згідно зі звітом, ЛГБТІ сприйняли анексію Криму трагічно: вона означала поширення гомофобних норм російського законодавства і дискримінаційних практик на Крим.

Зокрема, мова йде про прийняту в Росії поправку до закону “Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров’ю та розвитку” у вигляді формулювання про шкоду інформації, яка “пропагує нетрадиційні сексуальні відносини”, і про статтю Кодексу про адміністративні правопорушення РФ щодо “пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх”.

Таким чином, день офіційного оголошення Криму частиною РФ ЛГБТІ-спільнота сприйняла як рубіж, після якого ці люди вже не могли якимось чином заявляти про себе.

Наслідком цього, як описав респондент з Криму, стала “більша замкнутість ЛГБТІ після того, як вийшла заборона на пропаганду одностатевих відносин”.

За свідченнями опитаних, кримське суспільство змінилося під впливом російської гомофобної пропаганди. За заохочення гомофобії владою агресивні групи перейшли від погроз до насильницьких дій.

За словами одного з опитаних, навесні 2014 року його “друга виловили, коли він йшов додому. Його побили, при цьому нападники викрикували гомофобні висловлювання. Він лежав у лікарні з черепно-мозковою травмою, поламаними ребрами. Батьки звернулися в поліцію, але не говорили, чому його побили. Ніхто нікого не знайшов. Ніхто нікого і не шукав “.

Після літа 2014 року, коли націоналісти з Росії залишили Крим, рівень гомофобії не знизився.

Також кримські ЛГБТІ стверджують, що їх “досить часто б’ють на вулицях”.

Представники спільноти, які залишилися в Криму, повідомляють, що зазвичай нетерпимість вища по відношенню до чоловіків-геїв: “Відразу починається агресія, якщо бачать двох хлопців разом, часто на дівчат так не реагують, а їх [чоловіків] бити кидаються”.

Опитані розповіли кілька характерних історій, що описують випадки насильства щодо геїв.

“Ми гуляли з другом в парку, він взяв мене під руку. До нас підійшла група людей, вони стали битися, вигукуючи гомофобні слова. Після цього я став більше боятися”, – розповідає житель Криму.

 У 2015 році “пара геїв гуляла разом, їх побили, бо побачили, що вони за ручку йдуть”. Після цього нападу вони виїхали з Криму.

У жовтні 2015 року в парку на пару геїв напали шестеро молодих людей, в результаті один з геїв впав в річку і вивихнув руку.

Нерідко з проявами гомофобії в Криму стикаються жінки. Одна з дівчат з Криму розповіла про випадок навесні 2016 року: “до мене підійшли на роботі і почали ображати, переплутали мене з хлопцем, говорили гомофобні фрази”.

Речі ненависті швидко переходять в насильство по відношенню до жінок. Як повідомила одна з постраждалих, в березні 2016 року “я знімала кімнату під общагу, до господині прийшли хлопці, які знали про мою орієнтацію, їм це дуже не подобалося. Вони увірвалися до нас на поверх, слово за слово – я по обличчю отримала” .

З проявами агресії стикаються не лише самі ЛГБТІ, а й ті, хто, на думку оточуючих, за тими чи іншими ознаками схожі на ЛГБТІ або могли б ними виявитися.

Мешканки Криму стверджують, що “зараз стали гомофобно ображати навіть хлопців з неформальними зачісками”. Респонденти описали типові випадки гомофобної агресії, пов’язаної із зовнішнім виглядом жертви. Наприклад, в квітні 2016 року в Криму було скоєно напад на одного хлопця, тому що “у нього була просто сережка у вусі”.

Велика частина описаних нападів в Криму була здійснена “звичайними” жителями, які мають забобони щодо іншої СОГІ (сексуальної орієнтації, гендерної ідентифікації). Але є і групи гомофобів, що вистежують ЛГБТІ на вулицях і в інтернеті. Так званий рух “Оккупай педофіляй” активно діяв в Криму.

ЛГБТІ, що залишилися там, свідчать про те, що “через соціальні мережі намагалися вистежувати і знаходити людей”. Геям призначалися підставні побачення, на яких їх били й принижували, нерідко знімаючи те, що відбувається, на відео. Відомий випадок, коли гея вистежили і напали на нього біля будинку. Після нападу потерпілий і його партнер виїхали з Криму.

Представники ЛГБТІ вказували на гомофобні агресію і з боку деяких представників мусульманської громади: “Вони почали дуже агресивно реагувати … нападали на ЛГБТІ”.

Одна дівчина з Криму розповіла, що “спілкувалася з кримським татарином, він говорив, що хлопці намагалися через соцмережі знайомитися з лівих сторінок і вистежувати ЛГБТ потихеньку”. Коли він дізнався, що дівчина – лесбіянка, то став погрожувати їй по телефону і в соціальній мережі. Влітку 2015 року писав їй: “Я знайду тебе, заріжу, вб’ю, зґвалтую твою дівчину”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter