В Криму захоплено більше 4 тис. підприємств. Україна звернулась до Міжнародного кримінального суду

Дата: 12 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

На території Криму захоплено понад 4 тис. українських підприємств, за десятьма фактами порушення права приватної власності Україна звернулася з інформаційним листом до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це заявив сьогодні на брифінгу генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє Інтерфакс.

“Під час розслідування кримська прокуратура отримала відомості про захоплення на півострові понад 4 тисячі українських підприємств. Загальна оцінка збитків, завданих такими діями державі Україна, Гільдія оцінювачів України визначає в попередній сумі понад 1 трлн грн”, — сказав він.

За словами Луценка, проведені всі необхідні процедури для того, щоб в рамках українського законодавства визнати це майно заарештованим.

“Відповідно будь-яку зміну його юридичного статусу переслідуватимуть згідно з українськими, а пізніше, ймовірно, міжнародним законам”, — додав він.

Генпрокурор також повідомив, що за заявами потерпілих, накладено арешт на майно в Криму на суму 1,6 млрд грн.

Крім того, він поінформував, що, окрім присвоєння окупаційною владою об’єктів державної власності, надходять заяви і від приватних власників.

За інформацією генерального прокурора, за десятьма фактами порушення приватного права на майно в Криму в рамках семи кримінальних проваджень Україна звернулася з інформаційним листом до Міжнародного кримінального суду.

“Думаю, що це два кейси: захист прав держави, а також приватної власності на тимчасово окупованій території будуть визначальними для долі всього масиву власності на території Криму в майбутньому”, — заявив Луценко.

За його словами, прокуратура активно співпрацюватиме з офісом МКС для того, щоб ця справа стала пріоритетною при розгляді ситуації з порушенням прав людини в окупованому Криму.

Нагадаємо, канцелярія прокурора Міжнародного кримінального суду досліджує події в Україні з 25 квітня 2014 року.
 
17 квітня 2014 року Україна подала суду заяву про визнання його юрисдикції щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.
 
Український уряд також звернувся до Міжнародного кримінального суду вдруге 8 вересня 2015 року. Другою заявою Україна визнала юрисдикцію МКС щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України після 20 лютого 2014 року без кінцевої дати. Після цього прокурор суду включила в попереднє розслідування у справі “Ситуація в Україні” події після 20 лютого 2014 року в Криму і на сході України.
 
У листопаді 2016 року президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про те, що Росія не буде учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Це сталося відразу після того, як прокурор суду визнав анексію Криму міжнародним збройним конфліктом.

МКС є першим в світі постійним міжнародним судом з юрисдикцією у відношенні військових злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. Основним принципом роботи суду є принцип комплементарності, що полягає в тому, що суд втручається в розгляд тих чи інших справ тільки тоді, коли національні правові системи не в змозі або не бажають розслідувати і притягти до відповідальності осіб, винних у геноциді, злочинах проти людяності і військових злочинах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter