В Криму силовики напали на храм Київського патріархату: винесли цінності, травмували архієпископа

Дата: 31 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні протягом дня підконтрольні Кремлю кримські силовики здійснили напад на храм Святих рівноапостольних князів Ольги та Володимира Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі. В результаті блокування храму травмували руку архієпископу Сімферопольському і Кримському УПЦ КП Клименту, пошкодили та вивезли церковні цінності.

О 10-й ранку 31 серпня виконавча служба увірвалася на територію церкви, зламала вхід у приміщення першого поверху та двері вівтаря на другому поверсі, доступ вірянам був перекритий, повідомив “Крим.Реалії” архієпископ Климент.

За його словами, силовики показували якісь рішення суду, що зобов’язують Духовний центр виселитися з приміщення, хоча Духовного центру в управлінні Єпархії немає вже більше ніж два роки.

Климент також повідомив, що пристави травмували йому руку.

“Судові пристави пошкодили руку, коли я намагався зайти на перший поверх, схопили за руку і викрутили її. Страшний біль, чекаю “швидку допомогу”. Повністю перший поверх заблокований, незважаючи на те, що згідно із законом вони повинні були опечатати тільки 112 метрів квадратних, я не маю доступу до жодного приміщення”, – сказав Климент.

За словами директора державного підприємства “Національне газетно-журнальне видавництво” Андрія Щекуна, майно українського храму в Криму піддалося псуванню.

Пізніше кореспондент Крим.Реалії повідомив, що судові пристави за підтримки силовиків вивезли церковне начиння з храму св. рівноапостольних князів Ольги та Володимира Української православної церкви Київського патріархату.

За словами архієпископа Климента, пристави забрали хрест, церковний посуд, раритетні ікони, столовий посуд з порцеляни і богемського кришталю, що були подаровані церкві, а також килими. При цьому опис речей не складався, архієпископу не пропонували підписати акт про вилучення церковного майна.

У числі вилученого було майно з Каплиці в ім’я Христа Спасителя і майно із закритого раніше севастопольського храму, зазначив архієпископ Климент.

У Міністерстві культури України захоплення храму Української православної церкви Київського патріархату в анексованому Криму поки не коментують.

В Українській православній церкві Київського патріархату обурені діями російських силовиків, які блокують сімферопольський храм УПЦ КП. У заяві Патріархія назвала дії російських силовиків “нечестивими”, і висловила у зв’язку з цим “рішучий протест”.

В свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав напад російських силовиків на храм черговим посиленням російської політики, спрямованої на витіснення кримчан з анексованого півострова.

“Варварське ставлення російської окупаційної влади до священиків і парафіян Української православної церкви Київського патріархату в тимчасово окупованому Криму, як і постійні репресії та гоніння проти мусульман Криму, є свідченням посилення Росією політики цілеспрямованого витіснення кримських татар і етнічних українців за межі Криму і їх заміни етнічними росіянами, ввезеними з материкової Росії”, – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Як відомо, після анексії в Криму підконтрольна Кремлю влада захопила частину будівель Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату та провела конкурс на оренду частини приміщень церкви.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter