В Івано-Франківській установі виконання покарань немає ліків

Дата: 09 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

В Івано-Франківській установі виконання покарань №12 відсутні ліки для хворих ув’язнених.

Це виявили монітори Національного превентивного механізму під час візиту до установи, повідомляє прес-служба Омбудсмана.

Так, працівники медичної частини повідомили, що не мають можливості використовувати медичні препарати та засоби медичного призначення, які були закуплені за бюджетні кошти у “дореформений” період. Ці ліки містяться в опечатаних сховищах та вже тривалий час не приймаються на баланс філій ЦОЗ ДКВС. Як наслідок, ув’язнені не можуть отримати необхідних ліків, а терміни зберігання невикористаних медичних препаратів спливають.

Під час візиту в установі були встановлені й інші грубі порушення прав ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу. Зокрема, медична частина №12 філії ДУ “Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України” не укомплектована терапевтом, психіатром, лікарем-інфекціоністом та середнім медичним персоналом.

Це значно ускладнює належне надання медичної допомоги ув’язненим, що можна віднести до катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, зазначають монітори.

Окрім того, ліжка в камерах розташовані впритул одне до одного, що порушує право на приватність ув’язнених осіб. Практично усі камери потребують ремонту, в них недостатньо природнього та штучного освітлення. Штрафні приміщення потребують капітального ремонту. Вентиляція у штрафних приміщеннях відсутня, а невеликі вікна надмірно заґратовані. Санвузли не відгороджені та перебувають в антисанітарному стані.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України буде надіслано звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter