В Ужгороді роми-переселенці скаржаться на дискримінацію за етнічною ознакою

Дата: 19 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До Офісу Омбудсмана звернулися роми-переселенці, які заявляють про дискримінацію за етнічною ознакою. ВПО скаржаться, що Ужгородська міська рада порушує їхні права на житло та соціальний захист.

Про це повідомляє Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Умови проживання переселенців в Ужгороді

Як повідомляється, заявниці з родинами й неповнолітніми дітьми є внутрішньо переміщеними особами, тому наразі мешкають у приміщенні місцевого багатопрофільного ліцею в Ужгороді, що в Закарпатті. Одна з переселенок має новонароджену дитину. 

У зверненні йдеться, що у зв’язку з ремонтом у ліцеї всіх переселенців тимчасово перемістили до Ужгородської поліклініки №2. Водночас лише ромським родинам відмовили в переселенні, мотивувавши це відсутністю місць.

За цим фактом Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернувся до Закарпатської обласної військової адміністрації та Ужгородської міської ради. Лубінець запевнив, що відтепер це питання перебуватиме на його контролі. 

“Зауважу, що будь-яка дискримінація є неприпустимою, а порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками тягнуть за собою кримінальну відповідальність”, — наголосив Омбудсман. 

Так, порушення статті 161 Кримінального кодексу України може каратися ув’язненням до 8 років. 

Нагадаємо, раніше ZMINA розповідала з чим стикаються українські роми, рятуючись від війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter