В Ужгороді провели толоку солідарності до Всесвітнього дня біженців

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

20 червня, у четвер, на набережній Незалежності в Ужгороді відбулася “Толока солідарності та рішень для біженців та ВПО”, присвячена Всесвітньому дню біженців. На заході представили крафтову продукцію, створену переселенцями за гранти, та фотовиставку з історіями інтеграції біженців. 

Про це повідомляє “Суспільне Ужгород”.

Відвідувачі заходу мали можливість поспілкуватися з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та партнерськими організаціями, а також ознайомитися з діяльністю громадських організацій, що підтримують біженців та внутрішньо переміщених осіб, надаючи їм необхідну допомогу та залучаючи до різних соціальних активностей.

Виконувачка обовʼязків керівника офісу УВКБ ООН в Ужгороді Віра Шелест зазначила, що станом на квітень 2024 року кількість вимушено переміщених осіб у світі досягла майже 120 мільйонів. 

“Якщо ми говоримо загально про біженців в Україні і внутрішньо переміщених осіб в Україні разом – це понад 9 мільйонів людей, що покинули свої домівки й шукають захисту чи то в Україні, чи то за кордоном”, – зазначила вона. 

На заході був присутній Фаді Абуалькарі, який приїхав до України з Палестини, рятуючись від війни. Він живе на Закарпатті з 2010 року і має статус особи, яка потребує додаткового захисту.

Він розповів, що на Закарпатті він знайшов родину, роботу та навіть будує власний будинок. Його спеціальність – управління комп’ютером, і зараз він працює техніком з системного адміністрування у фонді “NEEKA”.

Начальниця відділу з питань шукачів захисту Міграційної служби Закарпаття Вікторія Ковач пояснила, що законодавство передбачає дві форми захисту: статус біженця та додатковий захист. Фаді належить до другої категорії, оскільки його життю загрожує небезпека в країні походження. Наразі на Закарпатті проживають 66 осіб зі статусом біженця та 88 осіб з додатковим захистом.

На крафтовому ярмарку “Толоки солідарності та рішень для біженців та ВПО” переселенці представили свою продукцію, виготовлену за кошти міжнародних грантів, які вони отримували за підтримки громадської організації “Неємія”. Виконавча директорка організації Тетяна Мачабелі зазначила, що вони допомагають людям отримувати гранти з початку повномасштабного вторгнення. Метою цієї допомоги є не тільки одноразова підтримка, а й довгострокове рішення для інтеграції переселенців у громаду.

Переселенець із Сєвєродонецька Олег Невениця розповів, що за грантові кошти розпочав власний бізнес з виготовлення цукатів із місцевих фруктів та овочів.

“На жаль, у нашому місті у нас уже нічого не залишилося. Я подумав, що треба розпочинати якийсь власний бізнес. Коли побачив, що “Неємія” оголосила про грантову підтримку таких ініціатив, я подав заявку й отримав фінансування”, – зазначив чоловік.

На заході було 10 інформативних та інтерактивних локацій, включаючи розваги для дітей та виставку фотографій, що демонструють успіхи переселенців у нових починаннях.

Нагадаємо, що у 2023 році кількість біженців, у порівнянні з минулими роками, дещо зросла і становила 30,5 мільйона. Із Сирії було 6,5 мільйона біженців, з Афганістану – 6,1 мільйона, а з України – 5,9 мільйона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter