76-річний волонтер з інвалідністю зібрав вже 8 мільйонів гривень на ЗСУ

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

76-річний волонтер Григорій Янченко, який пересувається на кріслі колісному, збирає гроші на підтримку ЗСУ. Впродовж п’яти місяців з цією метою він відвідав вже понад десять міст України.

Про це пише “Суспільне”. 

Фото: “Суспільне Ужгород” / Оксана Ушакова

Волонтерити чоловік почав ще 10 років тому. За цей час йому вдалося назбирати близько 8 мільйонів гривень для українських військових.

“Мій шлях до волонтерства розпочався з 2014 року. Ми поїхали 29 березня до наших військових на кордон. Ми там потім вже зрозуміли як вести волонтерську діяльність, що потрібно везти, для чого і чому”, – розповів Григорій Янченко.

Ідею збирати гроші для захисників чоловікові підказала його дружина Тамара.

“Просто вона надихнула на це – потрібно щось робити. Вона говорить: “Ти просто катаєшся по місту, без ніякої цілі, ти можеш поставити відерце, написати там “Допомога ЗСУ”, їздити та збирати кошти”. Те, що вона сказала, я вдосконалив і почав з іншими волонтерами возити на Схід. Ви розумієте, що сам я б не зміг це перетворити у реальність. Тобто я б зміг, зібрати гроші, щоб закупити все, але відвезти було б дуже складно”, – наголосив волонтер.

З 2014 року Янченко збирав гроші на потреби військових у Херсоні та Запоріжжі. А впродовж останніх п’яти місяців збирає кошти й в інших містах України. За його словами, вже об’їхав понад десять міст.

“Я ніколи не був в Ужгороді. Але вирішив на цей час приїхати, щоб ужгородці змогли якось вкласти свої гроші, донати для допомоги нашим військовим, які воюють на фронті та захищають нас”, – зазначив він.

Збирати гроші для ЗСУ в Ужгороді волонтер буде впродовж тижня, потім поїде в Мукачево та Чернівці.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди з інвалідністю долучалися до організації евакуації та логістики, доставляння гуманітарної допомоги. Крім того, вони займалися налагодженням контактів для здійснення порятунку, прокладанням маршрутів, пошуками доступного прихистку, забезпеченням ліками та асистивними технологіями тощо.

В організації Fight For Right також наголошують, що на момент початку повномасштабного вторгнення Росії законодавство України не містило чітких та вичерпних регулювань, які окремо стосувались би евакуації та загалом порятунку людей з інвалідністю, тож громадський сектор та волонтери прагнули дотримуватися принципу “нічого для нас без нас”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter