В Узбекистані опозиційного блогера відправили під арешт через звинувачення у вимаганні телефона

Дата: 10 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

В Узбекистані суд відправив під арешт блогера Отабека Саторі. Чоловік розповідає в мережі про корупцію серед посадовців та переслідування своїх колег силовиками, а за ґрати його запроторили через звинувачення у вимаганні телефона та готівки в невідомих.

Про це повідомили в Комітеті захисту журналістів. 

Отабек Саторі. Фото з відкритих джерел

Люди в цивільному затримали 40-річного блогера Отабека Саторі 29 січня на порозі його будинку. Чоловік уже понад рік веде власний блог у телеграмі та ютубі, де критикує губернатора області Туру Боболова, а також розповідає про корупцію серед інших посадовців і переслідування блогерів у країні. 

В Узбекистані за більш ніж 20-річне правління президента Іслама Карімова влада жорстко порушувала права громадян, зокрема, на свободу слова. Однак і після його смерті ситуація не змінилася на краще. 

Силовики, наприклад, масово можуть затримувати людей, які критикують урядову заборону для жінок на носіння хіджабу і для чоловіків на бороди. Під тиск потрапляють і блогери, які виявляють розкрадання державного бюджету. У жовтні 2019 року в країні за це примусово запроторили до психіатричної лікарні вчительку англійської мови Нафосат Оллашукурову. Жінка вела свій блог для 4-тисячної аудиторії. 

Уже через три дні після затримання блогера Саторі відправили до суду, який арештував його на три доби. За інформацією колег, чоловік досі перебуває за ґратами. Офіційно слідчі звинувачують його у вимаганні. 

Батько блогера Абдуманон Саторі після затримання сина розповів про конфлікт, який стався між Отабеком та адміністрацією одного з ринків, куди він приїхав знімати репортаж про ярмарок наприкінці грудня 2020-го. Тоді охоронці ринку відібрали в блогера телефон, однак після інциденту він звернувся до керівника місцевої адміністрації, який пообіцяв, що кривдники відшкодують Саторі збитки. 

Запис із камери спостереження, на якому видно, як Саторі сідає в автомобіль, з якого згодом вийде зі згортком. Після цього його затримають люди в цивільному 

У день затримання, за словами Саторі-старшого, синові зателефонували, а тому він вийшов ненадовго на вулицю в домашньому одязі та капцях. Там невідомі передали йому білий згорток з, ймовірно, телефоном усередині, після чого у дворі з’явилася машина із силовиками в цивільному, які затримали блогера. 

Наразі Комітет захисту журналістів вимагає від влади Узбекистану відпустити Саторі та називає його ув’язнення незаконним. Стаття про вимагання, яку інкримінують блогеру, передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter