В уряді розглядають сценарій евакуації населення поблизу ЗАЕС

Дата: 12 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

МВС разом з ДСНС і Мінрегіон обговорює різні сценарії реагування на загострення ситуації на ЗАЕС, в тому числі й евакуацію людей з навколишніх населених пунктів.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський

Фото: Reuters

Кожен ядерний об’єкт має план дій при виникненні надзвичайної ситуації, а на ЗАЕС нині рівень загрози оцінюють як найвищий. 

“Ми абсолютно відповідально можемо стверджувати, що адекватний контроль за діями Запорізької АЕС відсутній. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й в руках неосвідчених спеціалістів, які дійсно можуть допустити трагедію. Ті українські фахівці, які там залишилися, частково не допускаються до ділянок, де вони мають бути”, – каже міністр. 

Український уряд вже звернувся до МАГАТЕ, щоб організація забезпечила належний контроль за атомною електростанцією, адже останні обстріли АЕС, як наголосив Монастирський, ще раз показали, що російські військові не мають ніяких стримуючих факторів. За 11 серпня станцію, наприклад, обстріляли чотири рази.

“Це жахливо. Нагадаю, що це найбільша атомна електростанція в Європі, яка має шість енергоблоків. І важко навіть собі уявити той масштаб трагедії, який може бути, якщо росіяни й далі там залишаться”, – каже очільник МВС. 

Водночас Монастирський не назвав ймовірної кількості людей, або ж населені пункти, які можуть евакуювати у разі необхідності. 

Напередодні Рада безпеки ООН провела засідання щодо ситуації навколо Запорізької АЕС: Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що загроза ядерній безпеці на АЕС зараз відсутня, але ситуація може змінитися будь-якої миті. Також він висловив готовність очолити місію на ЗАЕС для посилення її безпеки.

Нагадаємо, що, на думку українських посадовців, російські війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, щоб знеструмити Південь України.

Територію ЗАЕС росіяни  захопили на початку березня. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter