В уряді Латвії винесли на розгляд проєкт закону щодо реєстрованих партнерств

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В уряді Латвії почали розгляд законопроєкту про зареєстровані партнерства. Цей закон має стати альтернативою захисту тих взаємних прав та обов’язків одностатевих пар, які передбачено й для подружжя в шлюбі.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

Фото: Depositphotos

Так, міністерство юстиції винесло на розгляд юридичного комітету сейму законопроєкт щодо запровадження інституту партнерства.

Це відбулося після того, як Конституційний суд ухвалив рішення про те, що держава, згідно з основним законом, має гарантувати можливість юридичного, економічного та соціального захисту близьких стосунків між людьми. 

Проєкт передбачає, що двоє повнолітніх осіб будь-якої статі матимуть можливість зареєструвати партнерство. Але існуватимуть і певні обмеження, приміром партнерства не зможуть укладати близькі родичі.

Зрештою зареєстровані партнери отримають:

  • можливість ухвалювати рішення, пов’язані з лікуванням другого з них, коли людина в стані, в якому не може самостійно подбати про себе чи ухвалити рішення;
  • податкові пільги в разі взаємних подарунків чи позик;
  • низку соціальних гарантій (наприклад, право отримати не виплачену партнеру пенсію після його смерті).

До зареєстрованих партнерів осіб, які є важливими держслужбовцями, застосовуватимуться такі самі правила щодо конфлікту інтересів, які передбачено для родичів. 

У мін’юсті планують, що зміни до законодавства набудуть чинності з 1 липня 2024 року. 

Нагадаємо, що в липні цього року президентом Латвії став відкритий гей – Едгарс Рінкевичс, який багато років був міністром закордонних справ Латвії. Він склав присягу президента країни, офіційно заступивши на цю посаду на наступні чотири роки.

В інавгураційній промові Рінкевичс пообіцяв, що виступатиме за “сучасну й сильну Латвію, за справедливу і чесну Латвію, за добробут людей, за інклюзивне і шанобливе суспільство”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter