Президентом Латвії став відкритий гей, це перший випадок серед країн ЄС

Дата: 08 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Едгарс Рінкевичс, який багато років був міністром закордонних справ Латвії, у суботу склав присягу президента країни, офіційно вступивши на цю посаду на наступні чотири роки.

Про це повідомляє Канцелярія президента Латвії у своєму офіційному твітері.

Церемонія інавгурації Рінкевичса відбулась під час урочистого засідання Сейму Латвії.

“Клянусь, що вся моя діяльність буде присвячена благу народу Латвії. Я зроблю все, що буде в моїх силах, щоб сприяти благополуччю Латвійської держави та її населення. Я буду шанувати священними і дотримуватися Сатверсме (Конституції. – Ред.) Латвії та законів держави. По відношенню до всіх я буду справедливий і обов’язки виконуватиму з доброї совісті”, – оголосив він присягу.

Після цього багаторічний очільник латвійського МЗС завірив підписом документ із текстом присяги, що знаменувало його вступ на посаду президента Латвії.

В інавгураційній промові Рінкевичс пообіцяв, що буде виступати за “сучасну й сильну Латвію, за справедливу і чесну Латвію, за добробут людей, за інклюзивне і шанобливе суспільство”.

Рінкевичс став сьомим президентом Латвії, обраним після відновлення державної незалежності у 1990 році. Перед цим він майже 12 років очолював Міністерство закордонних справ країни.

Едгарс Рінкевичс стане першим відкритим геєм на посаді президента не лише в Латвії, а й на території Європейського Союзу.

Нагадаємо, у 2019 році на пост президента США від Демократичної партії балотувався відкритий гей, мер американського міста Саут-Бендт Піт Буттіджич.

У 2011 році в Польщі на парламентських виборах до сейму обрали трансґендерну жінку Анну Гродську та відкритого гея Роберта Бедроня від партії “Рух Палікота”.

В Україні у 2020 році на виборах до органів місцевого самоврядування в Києві та Харкові балотувалися щонайменше шестеро відкритих ЛГБТ-людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter