В уряді кажуть, що передача заморожених за кордоном російських активів стане альтернативою репараціям

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Конфіскації закордонних російських активів, заморожених через війну, та передача їх Україні може стати альтернативою репараціям, про які, як правило, домовляються по завершенню війни й на основі дво- або багатостороннього міжнародного договору. 

Про це розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра

Нині в країнах-партнерах заморожено від 30 до 100 мільярдів доларів підсанкційних російських бізнесменів та олігархів, втім, це складніше питання, ніж конфіскація суверенних активів держави, бо захист права власності є чутливим питанням для деяких юрисдикцій.

Щоб конфіскувати російські суверенні активи та передати їх у компенсаційний фонд, країнам потрібно внести відповідні зміни до свого національного законодавства, які мають відповідати нормам міжнародного права. Українські посадовці називають своєрідною “парасолькою” у цьому питанні багатосторонню міжнародну угоду, що створить компенсаційну комісію та фонд, – складові Міжнародного компенсаційного механізму. 

“По-перше, ми не бажаємо чекати закінчення війни, бо ми не знаємо, коли вона закінчиться. По-друге, ми наполягаємо, що компенсацію мають отримати жертви, а держава – така ж жертва як і фізична чи юридична особа”, – каже Мудра. 

Першою країною, за винятком України, яка розробила та затвердила на національному рівні механізм компенсації російських активів, стала Канада. Вона визначила чіткі підстави для конфіскації іноземного майна, серед яких, зокрема, серйозні порушення міжнародного миру та безпеки, а також грубі та систематичні порушення прав людини, скоєні в іноземній державі. Конфісковувати Канада планує як майно інших держав, так і приватні активи.

Також у США готуються передати конфісковані активи російського олігарха Костянтина Малофєєва Україні.

Ще одним варіантом отримання російських коштів на відновлення України може стати використання активів, заморожених в ЄС, які досі продовжують приносити прибуток.

“Теоретично ці кошти могли б використовуватися до того моменту, коли буде створено компенсаційний механізм. До цього часу звісно такими прибутками можна було б користуватися, їх можна було б віддавати Україні”, – говорить Мудра. 

Нагадаємо, що сума збитків лише житловому фонду України, яких завдала повномасштабна війна, перевищила 50 мільярдів доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter