Сума збитків житловому фонду України, яких завдала повномасштабна війна, перевищила 50 мільярдів доларів

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на травень 2023 року збитки житлового фонду України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ на територію нашої держави становили понад 54 мільярди доларів.

Дані оприлюднила Київська школа економіки.

Наслідки обстрілу Кривого Рогу військами РФ. Фото: Сергій Кочмарський / ZMINA

Станом на кінець травня 2023 року сума прямих збитків, завданих житловому фонду України внаслідок повномасштабної війни, складає понад $54 млрд. Це більше третини від загальних прямих збитків інфраструктури та активів України за даними, що обраховані командою KSE Institute”, – йдеться в повідомленні.

За даними економістів, із загальної суми прямих збитків житлового фонду найбільша 46,6 мільярда доларів від руйнування та пошкодження багатоквартирних будинків. За останніми даними, загалом постраждало 18,6 тисячі таких будинків: 13,2 тисячі пошкоджено, 5,4 тисячі повністю зруйновано. 

Понад 7 мільярдів доларів прямих збитків наслідок знищених та пошкоджених приватних будинків. Таких наразі вже понад 144 тисячі, з них зруйновано майже 59 тисяч. Також унаслідок бойових дій постраждало 345 гуртожитків, прямі втрати яких оцінюються в 0,5 мільярда доларів.

Сумарна кількість пошкоджених обʼєктів житлового фонду станом на червень 2023 року перевищує 163 тисячі. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об’єктів 87 мільйонів квадратних метрів, або 8,6% загальної площі житлового фонду України.

Як повідомляється, найбільших руйнувань зазнав житловий фонд Донецької (84,4 тис. одиниць житла), Київської (22,7 тис.), Луганської (11,3 тис.), Харківської (9,8 тис.) та Миколаївської (7,5 тис.) областей.

У Києві за час повномасштабного вторгнення зруйновано та пошкоджено 454 житлові будинки, сума збитків від цих руйнувань становить 734 мільйони доларів.

Нагадаємо, на початку травня в Україні стартувала програма “єВідновлення”, у межах якої громадянам, чиї помешкання постраждали внаслідок збройної агресії РФ, надаватиметься грошова компенсація. За цей час українці подали 20 308 заявок на допомогу, перші вже отримали виплати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter