Україна знайшла способи політичної реінтеграції переселенців на виборах – експерти

Дата: 14 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Україна доклала значних зусиль задля політичної реінтеграції переселенців під час президентських та парламентських виборів. 

Таку думку 14 грудня в Українському кризовому медіацентрі під час брифінгу “Виборчий процес для окупованого Криму та Донбасу: як Україні врахувати досвід Молдови та Грузії” озвучила голова правління Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Айвазовська.

Ольга Айвазовська

За її словами, у грудні 2019 року в українському законодавстві з’явилася норма, яка дозволила змінювати свою виборчу адресу, навіть якщо адреса місця реєстрації розташована на тимчасово окупованій території.

Вона звертає увагу, що за останні п’ять років відбулися “тектонічні зміни” у свідомості пересічних громадян щодо виборчих прав для постраждалих від збройного конфлікту.

“П’ять років тому це була чутлива тема, яку, окрім правозахисників, ніхто не хотів порушувати. Коли ми виступали на платформі ОБСЄ у Варшаві, в Україні проти таких громадських організацій, як ми, які підтримували цю норму, організовували хейтерські кампанії. Нас називали “рукою Кремля” за реінтеграцію переселенців у політичні процеси. Зараз це норма права, і всі, хто хотів, уже змінили свою виборчу адресу і можуть досі це зробити”, – пояснила експертка. 

Айвазовська також назвала неправдивими твердження топпосадовців в уряді та Верховній Раді, які перед 2019 роком заявляли про підвищену міграцію українців з окупованих територій задля зміни виборчої адреси. 

“Навпаки, офіційна статистика з перетину лінії розмежування показувала тоді “яму”, – додала вона. 

Ба більше, аналітикиня Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна вказала на неможливість масового приїзду мешканців ОРДЛО на виборчі дільниці на підконтрольній Україні території. За її словами, КПВВ на Сході України мають свої ліміти в пропуску людей. 

Марія Золкіна

“Докарантинна статистика показала, що у святкові дні на КПВВ Донецької області максимально проходило 40 тисяч людей, а на Луганщині – 17 тисяч. За 29 млн виборців така кількість не може вплинути на результат виборів”, – наголошує Золкіна. 

Ексучасниця перемовин у політичній підгрупі в Мінську Ольга Айвазовська розповіла, що Росія вважає переселенців, які покинули окуповані території, такими, що вже не можуть голосувати на місцевих виборах в ОРДЛО. Айвазовська переконана, що реінтеграція має завершуватися виборами, але в жодному разі не починатися ними. 

“Цей процес має завершуватися виборами, коли відбудеться низка циклів, такі як демілітаризація, деокупація, повернення під юрисдикцію України територій за допомогою третіх інституцій чи міжнародних адміністрацій”, – сказала вона. Водночас експертка наголосила, що за стандартами справжніми й демократичними вибори вважають тоді, коли, зокрема, кандидати мають рівний доступ до ЗМІ та будь-якої іншої агітації. 

Нагадаємо, раніше ZMINA повідомляла, що 99,2 тисячі виборців на місцевих виборах 2020 року змінили свою виборчу адресу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter