Голосування без прописки: змінити виборчу адресу тепер можна без підтверджувальних документів

Дата: 27 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Виборці, які хочуть проголосувати за місцем фактичного проживання, а не за місцем офіційної реєстрації, тепер можуть змінити виборчу адресу без надання документів, які офіційно підтверджують їхнє місце проживання.

Про це виданню ZMINA повідомили в Громадському холдингу “Група впливу”.

В організації нагадують, що для голосування не за місцем “прописки” на місцевих виборах 25 жовтня потрібно подати до Держреєстру виборців заяву про зміну виборчої адреси до 10 вересня.

І тепер для зміни виборчої адреси не потрібно документально підтверджувати право оренди на житло за місцем фактичного проживання чи надавати довідку ВПО.

В організації зазначають, що існує два способи подбати про свої права виборця для тих, хто живе не за місцем реєстрації або взагалі не має зареєстрованого місця проживання.

Перший – подати до Державного реєстру виборців паперову заяву особисто або з допомогою уповноваженої особи, яка матиме нотаріальне доручення. Це важливо, зокрема, у тих випадках, коли виборець обмежений у пересуванні чи має проблеми зі здоров’ям.

Другий спосіб – подати заяву про зміну виборчої адреси через електронний кабінет виборця на сайті drv.gov.ua. Для цього обов’язково потрібно мати персональний електронний цифровий підпис (ЕЦП), а не ключ-підпис підприємства.

На розгляд документів держава відводить до 15 діб, але, як показує практика, процедура відбувається швидше, зазначають у “Групі впливу”.

Відділи ведення ДРВ розташовані зазвичай у тих самих приміщеннях, де райвиконкоми. Повний перелік адрес та графік роботи можна знайти тут.

“Прив’язка до “паспортної” реєстрації позбавляла близько 5,5 мільйона українців права обирати представників місцевого самоврядування. Близько 1,5 мільйона з них – це внутрішньо переміщені особи, які фактично вже знайшли свої домівки в інших областях, але досі залишалися без права впливати на формування місцевої влади. Тепер усі перешкоди, пов’язані з “пропискою”, подолано. Саме там, де центр життєвих інтересів, люди можуть обирати місцеву владу. Це результат системної адвокаційної кампанії #КоженГолосВпливає, зусиль багатьох людей, реалізація давніх мрій”, – коментує виконавча директорка Громадського холдингу “Група впливу” Тетяна Дурнєва.

Нагадаємо, з 1 липня 2020 року кожен виборець, незалежно від того, де зареєстровано його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу та проголосувати на виборах у відповідній місцевості. Ці зміни стали можливими завдяки ухваленому наприкінці 2019 року Виборчому кодексу України.

Раніше виборчу адресу можна було змінити, лише змінивши місце реєстрації, що позбавляло значну кількість виборців можливості проголосувати на виборах. Тож переселенці, які тривалий час живуть на контрольованій території, та внутрішні мігранти, які, наприклад, кілька років працюють та живуть у Києві, а зареєстровані у Львові, не могли обирати представників тих громад, у яких вони фактично мешкають.

Найближчі вибори – це вибори до органів місцевого самоврядування 25 жовтня 2020 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter