В Україну з російського полону повернули 45 захисників, двох цивільних та двох незаконно вивезених дітей

Дата: 06 Липня 2023
A+ A- Підписатися

6 липня, у четвер, в Україну повернули ще 45 воїнів ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, а також двох цивільних і двох дітей, яких раніше депортували до РФ.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Фото: Андрій Єрмак

“Сьогодні маємо також і гарні новини. Нам вдалося повернути з полону додому 45 наших воїнів ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ та двох цивільних. Ми повертаємо оборонців Маріуполя та “Азовсталі”. Також військових з Донецького, включно з Бахмутом, Запорізького та Харківського напрямків. Кожен з них – герой”, – йдеться у повідомленні.

Серед тих, хто повернувся в Україну у рамках цього обміну, – двоє офіцерів, 41 рядовий та сержант, цивільний співробітник “Азовсталі” та тероборонівець з Херсона.

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими зауважили, що вдалося повернути додому двох оборонців, які мали статус зниклих безвісти.

Деякі з українських захисників мають важкі бойові поранення, травми, отримані у полоні. На них чекає програма лікування, реабілітації та реінтеграції, а також всі вони отримують набір найнеобхідніших речей та засоби для зв’язку з рідними. 

Крім того, додому повернули незаконно вивезених до Росії українських дітей – 6-річного Рената та 10-річну Варвару. Їхню матір, бойову медикиню, звільнили під час великого обміну в жовтні 2022 року. Вони з чоловіком давно чекали на повернення своїх дітей, яких депортували до Росії.

Фото: Андрій Єрмак

Єрмак додав, що команда Офісу президента разом з Координаційним штабом із питань поводження з військовополоненими та Омбудсманом Дмитром Лубінцем прагне повернути всіх, зокрема й українських дітей.

Нагадаємо, що 6 травня, внаслідок чергового обміну військовополоненими додому в Україну повернулись 42 захисники та троє захисниць “Азовсталі”. Серед звільнених 35 рядових і сержантів, а також 10 офіцерів.

Є серед них і військовий, який побував у російському полоні двічі: вперше у 2015-му, а вдруге торік. Вперше у полоні він пробув 2,5 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter