В Україну вдалося повернути матір із сином, яких депортували до Росії в березні минулого року

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Україну вдалося повернути матір з маленьким сином, яких незаконно депортували до РФ у березні минулого року. Наразі вони перебувають у Харкові.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото із сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Як розповів Лубінець, у травні до Офісу Омбудсмана звернулася родина, яку незаконно депортували до Росії. Вони просили допомогти повернути їх до України.

“Як з’ясувалося, до початку повномасштабної війни сім’я проживала в Липцях на Харківщині. В їхнє село російські окупанти зайшли в перший же день вторгнення – 24 лютого. 16 березня минулого року окупаційна влада в примусовому порядку, зухвало порушивши всі права людини та громадянина, вивезла сім’ю до Воронезької області”, – розповів Лубінець.

Так, щоб родина змогла отримати посвідчення на повернення в Україну, команда Омбудсмана оперативно зв’язалася з ДМС України.

“Водночас, маючи всі необхідні документи, маму разом з маленьким сином кілька разів не пропускала на кордоні російська сторона. І, що вже не дивує, жодних пояснень не надавали“, – наголосив Уповноважений.

Однак попри всі складнощі 18 червня матір із сином вдалося повернути додому. 

Раніше ZMINA писала, що станом на 19 червня з Росії до України вдалося повернути 373 дитини, але єдиного механізму повернення українських дітей не існує. Україна наразі має точну інформацію про 19 499 депортованих чи примусово вивезених дітей. Однак, за підрахунками української сторони, окупанти могли викрасти 200–300 тисяч дітей. 

Нагадаємо, що правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter