В українському конкурсі піаністів бере участь росіянин, який служив в армії РФ під час війни в Україні

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В українському Міжнародному музичному конкурсі імені Горовиця, який цьогоріч через повномасштабну війну відбувається в Женеві, бере участь російський піаніст Станіслав Корчагін. Відомо, що він служив у російській армії вже під час війни в Україні. Зокрема, у 2014–2015 роках він проходив службу в 154 окремому комендантському преображенському полку.

Про це повідомили засновник видання про класичну музику The Claquers Стас Невмержицький та музикант і активіст Максим Майборода.

Фото із соцмереж Станіслава Корчагіна

“Поясніть, будь ласка, як серед ваших учасників опинився російський піаніст, який служив у російській армії уже під час війни проти України. Дякую. Ви його ще й до півфіналу дотягли, де він гратиме Рахманінова і Чайковського”, – звернувся Невмержицький до організаторів конкурсу.

Тим часом Майборода наголосив, що у 2013 році, за рік до початку вторгнення в Україну, Путін особисто відродив 154 окремий комендантський преображенський полк.

“Це візитна картка Росії, обличчя режиму. Полк активно  допомагає  розвитку угруповання “юнармія” (сучасний “hitlerjugend”). Особиста гордість Путіна – полк, що бере головну участь в усіх найважливіших подіях фашистської держави сучасності“, – написав музикант.

Також він додав, що Корчагін є викладачем державної російської академії музики ім. Гнесіних. 

Пресслужба конкурсу Горовиця надала LB.ua коментар. у якому наголосила, що Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця діє згідно зі статутом федерації, що передбачає рівноправну участь у конкурсі для представників різних рас, національностей і віросповідання. Ці принципи, за словами пресслужби, є основоположними в діяльності Всесвітньої федерації впродовж усієї історії її існування. 

“Проведення спеціального Конкурсу Горовиця Київ – Женева 2023, який Всесвітня федерація зголосилася реалізувати разом зі світовими конкурсами-партнерами, позиціонувалося як акція підтримки України, українських мистецьких організацій, зокрема українських музикантів під час війни задля забезпечення їх подальшої діяльності, про що організатори зазначили в офіційних заявах та Умовах проведення конкурсу.

Відповідно, кожен учасник змагання, беручи участь у спеціальному Конкурсі Горовиця Київ – Женева 2023, взяв на себе відповідальність підтримки України та її культурного фронту”, – зазначається в повідомленні. 

У пресслужбі додали, що конкурс гостро засуджує політику й дії Росії. На початку війни членства у федерації позбавили московський конкурс ім. Чайковського, дирекція якого підтримала діяльність президента РФ.

Відомо, що Міжнародний конкурс молодих піаністів ім. Горовиця заснували в 1995 році. Він названий на честь видатного митця і легендарного піаніста Володимира Горовиця, який народився і навчався в Києві. Фінал цьогорічного конкурсу має відбутися 21 квітня.

Нагадаємо, що в медіапросторі поширюється інформація про гастролі балетних труп, які видають себе за українські, використовуючи у своїх назвах імена всесвітньовідомих театральних брендів, зокрема Одеського національного академічного театру опери та балету. Так, в Ірландії та Франції рекламують виступи “The Ukrainian National Ballet of Odessa” з балетами Чайковського. Однак ця трупа не має жодного стосунку до Одеської національної опери, а є колишнім театром російського балету.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter