Колишній театр російського балету видає себе за Одеський оперний на концертах у Європі

Дата: 28 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У медіапросторі поширюється інформація про гастролі балетних труп, які видають себе за українські, використовуючи у своїх назвах імена всесвітньовідомих театральних брендів, зокрема Одеського національного академічного театру опери та балету. Так, в Ірландії та Франції рекламують виступи “The Ukrainian National Ballet of Odessa” з балетами Чайковського. Однак ця трупа не має жодного відношення до Одеської національної опери.

Про це йдеться на сайті Одеського національного академічного театру опери та балету.

Фото: Одеський національний академічний театр опери та балету

У трупі “The Ukrainian National Ballet of Odessa”, за словами організаторів, самі українці, окрім кількох чехів, однак перевірити це неможливо. Журналісти “ТСН” зʼясували, що ця організація до 2017 року мала була ТОВ “Театр російського класичного балету”, а потім стала “Театром класичного та сучасного балету”. Зараз гастролює як Національний балет з Одеси, але з тим самим російським репертуаром.

“На неодноразові звернення щодо припинення цієї протиправної та антиукраїнської діяльності керівництво “The Ukrainian National Ballet of Odessa” належним чином не реагує і попри всі заклики мистецької спільноти бойкотувати репертуар російських композиторів відмовляється вилучати балети, які в усьому світі асоціюються із культурою агресора”, – зазначили Одеській національній опері.

На прохання керівництва Одеської національної опери, для  остаточного з’ясування ситуації й отримання допомоги з боку міжнародної спільноти у припиненні шахрайських дій “The Ukrainian National Ballet of Odessa” Посол України у Франції Вадим Омельченко звернувся з листом до міністерки культури Франції Рими Абдул Маяк.

“В умовах масштабної війни, яку Росія веде в Україні, російсько-українська мистецька співпраця не є  можливою. Така співпраця, яку допускає “Український національний балет Одеси”, йде на користь російській пропаганді проти України та відволікає увагу від боротьби українського народу за свою незалежність та ідентичність, а також від злочинів, які Росія зараз чинить проти українців”, – йдеться у зверненні.

Омельченко закликав міністерку культури вжити всіх заходів для недопущення виступів трупи “Українського національного балету Одеси” у містах Франції, щоб не дискредитувати ім’я української держави та не плутати справжню українську культуру з російською пропагандою.

Нагадаємо, що в Україні запустили діджитал-проєкт “Вкрадене мистецтво” з відомою українською акторкою Ірмою Вітовською про злочини росіян проти культурної спадщини. Проєкт має на меті докладніше розповісти про злочини росіян проти об’єктів української культурної спадщини. Кожен епізод циклу розповість про окремий відомий нам випадок варварства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter