В Україні запустили діджитал-проєкт “Вкрадене мистецтво” про злочини росіян проти культурної спадщини

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

FILM.UA Group створив діджитал-проєкт з відомою українською акторкою Ірмою Вітовською про злочини росіян проти культурного надбання України.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Під час війни окупанти пограбували багато українських музеїв, знищили ряд музейних фондів і вивезли у невідомому напрямку унікальні експонати, йдеться в повідомленні.

Серед них — картини Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського, Миколи Дубовського, Тетяни Яблонської, Миколи Глущенка, Михайла Дерегуса та інших видатних митців.

“Нездатні створити власне вони крадуть і привласнюють чуже”, — наголосили в агентстві.

Проєкт має на меті докладніше розповісти про злочини росіян проти об’єктів української культурної спадщини. Кожен епізод циклу розповість про окремий відомий нам випадок варварства.

Всі епізоди можна подивитися тут.

За попередніми підрахунками, станом на грудень 2022 року понад 550 різних пам’яток та об’єктів культури були зруйновані внаслідок повномасштабного військового вторгнення Росії на територію України. Міністерство культури створило мапу культурних втрат, подивитися її можна за цим посиланням.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що розграбований окупантами Херсонський художній музей запустив флешмоб до Дня музейного селфі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter