Слідчі повідомили про підозри трьом соратникам Медведчука через участь в окупації Криму

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці повідомили про підозри трьом керівникам ініціативних груп громадського руху “Український вибір” через їхню участь в організації та проведенні незаконного “референдуму” в тимчасово окупованому Криму та м. Севастополі. 
 
Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим. 
 
Лідер “Українського вибору” Віктор Медведчук

Підозрюваним інкримінують порушення за ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) та ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”) КК України.

За даними джерел Центру журналістських розслідувань, йдеться про севастопольців Олександра Синявського, Івана Комелова та ексдепутата Верховної Ради АРК (2006-2010) Олега Слюсаренка.

Слідчі встановили, що представники Всеукраїнського громадського руху “Український вибір – Право народу”, який до 2016 року мав назву “Український вибір”, сприяли окупації Кримського півострова.
 
Двоє підозрюваних як керівники цього руху входили до складу незаконного збройного формування (НЗФ) “Самооборона Севастополя”.
 
Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ вказаного НЗФ, інший був керівником окремого підрозділу “самооборони” – “Слов’янський щит”.
 
“Ці громадяни України виконували протиправні накази “ватажків” зазначеного формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного “референдуму” на території півострова Крим, зокрема як спостерігачі на “дільницях” у складі незаконних виборчих комісій. Також підозрювані забезпечували охорону дільниць і безперешкодне проведення “референдуму” в місті Севастополь”, – мовиться в повідомленні.
 
Ще один з керівників відокремленого підрозділу громадського руху “Український вибір”, що також діяв у м. Севастополі, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Російською Федерацією та незаконного “референдуму”.
 
“Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України та розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Зазначене також підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз. Пізніше представниками держави-окупанта підозрювані були нагороджені медалями “За повернення Криму”, – йдеться в повідомленні Прокуратури АРК.
 
Досудове розслідування триває.
 
Нагадаємо, напередодні співробітники СБУ та Офісу генпрокуратури провели обшуки в центральному офісі громадського руху “Український вибір – Право народу” в Києві та за місцем проживання одного з його учасників у Дніпрі. “Український вибір” належить депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку.
 
В українській партії “Опозиційна платформа – За життя” обшук у межах розслідування дій представників громадської організації “Український вибір” 25 березня назвали “незаконними і протиправними діями, спрямованими на придушення інакомислення”. Утім, звинувачення про організацію незаконного референдуму в Криму не прокоментували. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter