В українській армії до ЛГБТ-людей в основному ставляться толерантно – “Наш світ”

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році суттєво зросла кількість відкритих ЛГБТ-військових – зокрема, серед них зʼявилося більше відкритих трансгендерних людей, попри те, що чинне законодавство досі формально обмежує можливість їх служби в лавах ЗСУ. За свідченнями ЛГБТ-військових, ставлення до них з боку співслужбовців та командирів загалом є толерантним, хоча зрідка трапляються випадки гомофобної чи трансфобної дискримінації та насильства.

Про це йдеться у звіті “Війна та цивільні партнерства. Становище ЛГБТК в Україні у 2023 році”, який підготував правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ”. 

Фото: “Військові ЛГБТ та наші союзники”

“За останній рік в українському війську значно побільшало відкритих ЛГБТК військовослужбовців. За рік на публічний камінг-аут наважилися кілька відкритих трансгендерних та десятки, якщо не сотні, ЛГБТ військових”, – йдеться у дослідженні. 

Так, відкриті ЛГБТ-військовослужбовці повідомляють здебільшого про нейтральне або терпиме ставлення до них з боку товаришів по службі та командування і відсутність дискримінації у просуванні та відзнаках за добросовісну службу.

Водночас через відсутність офіційної політики Міноборони та МВС у цьому питанні, часом трапляються випадки нетолерантного поводження та навіть насильства з боку товаришів по службі та рідше безпосереднього командування.

Як уточнює “Наш світ”, найбільш нетерпимим ставленням до ЛГБТ-військових відрізняються різного роду добровольчі підрозділи, сформовані представниками праворадикальних організацій. Однак це не створює серйозних проблем, оскільки зазвичай в них служать саме добровольці з відповідними ідеологічними поглядами, серед яких немає відкритих ЛГБТ-людей.

Громадська діяльність по захисту прав ЛГБТ-людей у 2023 році була зосереджена переважно на адвокації ухвалення закону про реєстроване цивільне партнерство, особливо з боку громадської організації “Українські ЛГБТ+ військові за рівні права” та просто відкритих ЛГБТ-військових, у чому їм активно допомагали журналісти та інші ЛГБТ-організації.

У звіті зазначається, що така діяльність призвела до помітної активізації гомофобних релігійних активістів і військових, які намагалися всіляко знецінити та применшити заслуги ЛГБТ-військових або взагалі заперечували їх існування.

“Наш світ” наголошує, що таке часом нетолерантне ставлення до ЛГБТ-людей в українському суспільстві примушує їх переважну більшість приховувати свою ідентичність, зокрема й на військовій службі; відкриті ЛГБТ в Україні досі складають незначну частку від їхньої загальної кількості.

Раніше ZMINA писала, що згідно з останніми дослідженнями громадської думки, ставлення українського суспільства до ЛГБТ-людей неухильно покращується. Наразі негативне ставлення до ЛГБТ-людей поділяє вже меншість українців.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року Міноборони виступило проти законопроєкту про реєстровані партнерства, бо не вірило, що в армії є тисячі ЛГБТ-людей.

Згодом, у жовтні, Міністерство оборони України змінило позицію та виступило на підтримку законопроєкту №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”, у разі ухвалення якого реєстроване партнерство зможуть укласти як одностатеві, так і різностатеві пари.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter