В Україні з’явиться портал про ключові події та злочини на окупованих територіях

Дата: 23 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні з’явиться ресурс про задокументовані факти злочинів на тимчасово окупованих територіях Криму, Донеччини та Луганщини. 

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, відповідний меморандум про співпрацю підписали Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Генпрокурора, Український інститут національної пам’яті, Міжнародний фонд “Відродження” та Центр дослідження безпекового середовища “Прометей”. 

Ресурс створять у межах концепції перехідного правосуддя, один з принципів якого – право знати правду.

Онлайн-ресурс міститиме, зокрема, свідчення очевидців, архівні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- та відеоматеріали.

“Спочатку це будуть перші 30 історій про злочини, скоєні на тимчасово окупованій території (ТОТ): права людини, воєнні злочини, екологія, економіка тощо. Працюватиме система зі зручним пошуком: за особами, за місцями, за часом”, – розповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Організатори ініціативи запевняють, що ключовою вимогою до всього проєкту є достовірність, об’єктивність та базування на офіційних даних. Зокрема, в основу порталу будуть покладені результати роботи Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора, факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

Заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов нагадав, що з 2014 року правоохоронні органи України та органи прокуратури фіксують і розслідують злочини, скоєні на ТОТ. Це понад 20 тисяч кримінальних правопорушень, серед іншого воєнні злочини та злочини проти людяності.

Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Олександр Сушко вважає, що портал допоможе Україні більш систематизовано доносити до міжнародної спільноти інформацію про злочини та події на ТОТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter