В Україні збирають підписи під петицією про “шведську модель” боротьби з торгівлею людьми

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У мережі з’явилася петиція про реалізацію в Україні “шведської моделі” боротьби з торгівлею людьми та секс-роботою. Інша назва – “модель рівності”. Звернення оприлюднили 4 липня – наразі його підписали понад 3 тисячі людей. Щоб президент розглянув петицію, вона має набрати щонайменше 25 тисяч підписів.

Петицію оприлюднили на сайті Офісу президента України.

Фото: Фокус

Петицію про реалізацію “моделі рівності” створила Ольга Гайович.

“Шведська модель” виходить з ідеї, що секс – це не товар, а добровільна взаємодія дорослих повноправних людей, тому згоду на секс неможливо купити.

Тож така модель передбачає криміналізацію клієнтів та сутенерів, а секс-працівниць та працівників визнає потерпілими від торгівлі людьми. У межах програм реабілітації їм надається допомога, якої вони потребують.

“Результатом криміналізації клієнта є зниження об’ємів секс-трафіку, захист українських жінок та дівчаток від сексуальної експлуатації”, – зазначила авторка петиції.

Гайович також наголошує, що таке законодавство успішно діє у Швеції, Франції, Канаді, Ізраїлі тощо. 

“Вона про наближення до норм ЄС – покарання за сексуальну експлуатацію інших та про реабілітацію потерпілих. Це база здорового суспільства, і це потрібно нашій державі особливо зараз, під час війни, і після неї – здорові, працездатні люди, рівні можливості та повага одне до одного.

Це стосується всіх нас, але особливо наших дітей, бо, як показує практика інших держав, таке законодавство може змінювати ставлення дітей до насильства”, – написала правозахисниця та одна з підписанток петиції Олена Зайцева

Нагадаємо, що напередодні петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала 25 тисяч голосів. Тепер її має розглянути президент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter