В Україні зареєстрували майже пів тисячі проваджень щодо колаборантів у Криму

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися
Упродовж двох з половиною років в Україні зареєстрували 475 кримінальних проваджень стосовно колаборантів з тимчасово окупованого Криму.
 
Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням начальника відділу Прокуратури АРК Єгора Реброва.
 
Photo from open sources

Він зазначив, що за результатами розслідування цих 475 справ про підозру повідомили 276 особам, а 166 обвинувальних актів уже скерували до суду.

“Передусім йдеться про частину 5 цієї статті – це зайняття посад, пов’язаних з виконанням адміністративно-господарських та керівних функцій в органах окупаційної адміністрації, окупаційних органах влади. Це й особи, які були керівниками виборчих комісій та здійснювали організацію проведення незаконних виборів на тимчасово окупованій території (Криму)”, – розповів Ребров.

Загалом за публічним обвинуваченням прокуратури українські суди ухвалили 12 вироків щодо 13 осіб.

Ребров уточнив, що кожне звинувачення в колабораціонізмі розглядають індивідуально з урахуванням “ступеня виконання об’єктивної сторони злочину”. Наприклад, за сам факт отримання паспорта РФ якоїсь конкретної кримінальної відповідальності в Україні не передбачено.

Нагадаємо, станом на 21 травня 2024 року Єдиний реєстр судових рішень містив 1 561 вирок у кримінальних справах про колабораціонізм.

Кількість вироків у цій категорії кримінальних справ збільшилась удвічі в порівнянні з даними станом на 15 вересня 2023 року, коли в Єдиному реєстрі судових рішень було 788 вироків

Разом з тим правозахисники наголошують, що влада досі не усунула недоліки в законодавстві про колабораційну діяльність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter