В Україні запустили “Потяг до перемоги”: графіті на одному з вагонів присвятили художнику, політв’язню РФ Богдану Зізі

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Укрзалізниця 23 серпня запустила “Потяг до перемоги”, вагони якого розмалювали українські митці: кожен присвятили тимчасово окупованим територіям України та людям, які чинять опір російським загарбникам.

Усього в складі потяга сім пасажирських вагонів, один з яких присвячено кримському художнику, незаконно ув’язненому РФ, Богдану Зізі, пише пресслужба УЗ.

Графіті, присвячене Богдану Зізі. Джерело: пресслужба УЗ

Усі роки окупації Криму Росія не припиняє тиск і переслідування проукраїнських активістів – десятки людей перебувають у в’язницях як на півострові, так і на території країни-агресора.

Один з них – 28-річний художник з Євпаторії Богдан Зіза. Митець 16 травня 2022 року облив синьо-жовтою фарбою міську адміністрацію на знак протесту проти війни в Україні, того самого дня його заарештували. До 18 травня про його місце перебування не було нічого відомо.

Згодом вдалося дізнатися, що чоловіка утримують у Сімферопольському СІЗО. Федеральна служба безпеки РФ відкрила справу за статтею про тероризм. Це означає щонайменше 15 років ув’язнення.

Сестра художника Саша Баркова та друзі борються за його свободу. Завдяки розголосу про ситуацію із Зізею в ЗМІ та соцмережах вдалося домогтися зустрічі митця з адвокатом.

Малюнок на вагоні “Потяга перемоги” дублює потоки синьо-жовтої фарби на дверях окупаційної адміністрації в Євпаторії, а також символізує світанок над вільними українським Кримом. Автор ілюстрації – Андрій Присяжнюк.

Будівля адміністрації Євпаторії після акції Богдана Зізи. Джерело: телеграм-канал “Кримський вітер”

“Все складно, але надія є”, – сказала про ситуацію брата Саша Баркова. Вона закликала ділитися його історією в соцмережах з хештегом #FreeBogdanZiza: підтримка дуже важлива для Богдана та всіх сміливих українців у тимчасово окупованому Криму.

Також графіті на вагонах потягу присвятили героїчному опору окупантам міста Енергодар на Запоріжжі, Маріуполю та “Азовсталі” на Донеччині, лікарям Луганщини, незламній Харківщині та залізничникам, які евакуюють тих, хто вимушений покинути тимчасово окуповані території або зруйновані міста, руху громадянського спротиву “Жовта стрічка” на Херсонщині, фермерам Миколаївщини, які попри небезпеку продовжують свою роботу заради людей. 

Джерело: пресслужба УЗ
Джерело: пресслужба УЗ
Джерело: пресслужба УЗ
Джерело: пресслужба УЗ

“Потяг перемоги” – спільний проєкт-подяка Укрзалізниці, комунікаційної агенції Gres Todorchuk та українських митців під кураторством Каті Тейлор, присвячений усім партизанам, залізничникам, лікарям, військовим і цивільним.

Його мета – показати, що Україна пам’ятає про тих, хто перебуває в тимчасовій окупації та чинить опір загарбникам. Із 23 серпня потяг курсуватиме маршрутами Київ – Ужгород та Запоріжжя – Львів, поєднуючи всю країну із заходу на схід. Але головна його місія – після звільнення всіх територій вирушити через усі окуповані території, зокрема й Крим. 

Нагадаємо, що 18 травня незаконна “суддя” формування, що називає себе “Євпаторійським міським судом”, Тетяна Ротко заарештувала Богдана Зізу на два місяці за ч. 1 ст. 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (“дискредитація російських збройних сил”).

У листі до свого друга, що є в розпорядженні видання “Ґрати”, 22 травня Зіза написав, що його заарештували на два місяці – до 16 липня – та звинувачують у підготовці навмисного пошкодження чи знищення майна: ч. 2 ст. 167.

На початку червня рішення “суду” першої інстанції про утримання під вартою Зізи залишила чинним “суддя” незаконного “Верховного суду” Криму Олена Спасьонова.

Згодом чоловіка звинуватили в тероризмі.

Як повідомляють родичі художника, Зіза не ратував своєю акцією за насильство, лише висловив незгоду з війною в Україні. Утім, наразі щодо Богдана відкрито три статті:

  • ст. 167 ч .2 КК РФ (“навмисне знищення чи пошкодження чужого майна, якщо ці діяння спричинили заподіяння значної шкоди, скоєні з хуліганських намірів шляхом підпалу, вибуху чи в інший загальнонебезпечний спосіб, чи призвели з необережності до смерті людини чи інших тяжких наслідків”);
  • ст. 214 (“вандалізм”). Карається штрафом у розмірі до 40 тисяч рублів або примусовими роботами;
  • ст. 205 (“терористичний акт”). Карається позбавленням волі терміном від 10 до 15 років.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter