В Україні запустили першу платформу про війну з використанням високих технологій

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У рамках глобального проєкту Meta History: Museum of War створили платформу WeRUkraine. На сайті проєкту  користувачі можуть поринути в реалії війни, яку веде Росія проти України, за допомогою AR/VR-турів та прямих трансляцій.

Про це повідомив CEO проєкту Василь Копанов.

Скріншот з сайту

За його словами, тури та трансляції ведуться з міст, звільнених від російських окупантів, а саме з історичних та культурних об’єктів, які були знищені чи зруйновані російською армією.

“WeRUkraine має на меті поєднати нові технології, щоб привернути увагу до підтримки України в її боротьбі за незалежність, показуючи реальну війну без редагування дійсності”, – каже Копанов.

На платформі вже доступні перші 10 VR-місць, серед яких Буча, Гостомель, Бородянка та станція метро Лук’янівка, ​​яка постраждала від ракетного обстрілу.

“Ми хочемо показати реальність війни, від якої не по собі навіть тоді, коли ви спостерігаєте за нею з власної, безпечної домівки. А тепер уявіть, що те ж саме відбувається з вами в реальному житті. На нашій платформі ви можете просто натиснути кнопку та зупинити це. Проте українці так не можуть – просте мирне життя нам тепер недоступне. Для нас війна відбувається щодня, тут і зараз”, – каже Копанов.

На платформі глядачі мають змогу пожертвувати на відновлення міст, сіл, пам’яток культурної та історичної спадщини. У майбутньому WeRUkraine планує запустити прямі трансляції з деокупованих міст, першим з яких стане Ірпінь.

Meta History: Museum of War – це перший NFT-музей Метаісторії, присвячений хронології подій вторгнення Росії в Україну. У музеї представлені мистецькі твори в цифровому вигляді як NFT-токени.

“Основна мета NFT-музею – зберегти пам’ять про реальні події воєнного часу, розповсюдити правдиву інформацію серед світової діджитал-спільноти та зібрати кошти на підтримку України”, – задекларували організатори музею при його відкритті.

Кожен NFT-твір складається з повідомлень медіа чи офіційних джерел, а також ілюстрацій, які є художнім осмисленням цих подій.

Надалі усі експонати музею назавжди залишаються в цифровому просторі за допомогою блокчейн-технології, аби зберегти достовірну картину перебігу подій, експонати виставляються в хронологічній послідовності.

З початку війни музей вже зібрав понад $1,2 мільйони для Збройних Сил України та відновлення культурної спадщини України. Партнерами проєкту стали Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство культури та інформаційної політики.

Нагадаємо, що в червні з’явився онлайн-ресурс для фіксації наслідків російського вторгнення – “Карта руйнувань”. На ній можна віднайти зруйновані внаслідок бойових дій об’єкти інфраструктури.

А 1 серпня запрацював державний портал пошуку неповнолітніх “Діти війни”, який допомагатиме правоохоронним органам збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter