В Україні запустили онлайн-мапу закупівель у школах та дитсадках

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні запустили онлайн-мапу з інформацією про закупівлі в школах та дитсадках.

Про це повідомили на сайті Нової української школи. 

Мапу створили в організації Transparency International Ukraine. Наразі на ній можна знайти інформацію щодо закупівель у школах і садках 24 обласних центрів. 

“Найкращий спосіб переконатися, що діти отримують усе необхідне, – контролювати дії влади, насамперед самих шкіл та органів управління освітою”, – наголосили творці карти. 

Згідно із законодавством, школа може отримувати тільки добровільні благодійні внески від батьків, однак активісти нагадують: 

  • Найкраще робити внески в безготівковій формі, коли батьки переказують кошти на спецрахунок із призначенням платежу. Для шкіл, які не мають фінансово-господарської автономії, благодійні внески переказуються на спецрахунок управління освіти. Школи ж, які мають власну бухгалтерію, можуть надати власний рахунок, на який можна переказати внесок у безготівковій формі.
  • Гроші на цьому рахунку – гроші цільового використання та суворої звітності. Досить у призначенні платежу вказати, на що, якому класу або на яку потребу ви переказуєте гроші, і їхнє використання буде чітко зорієнтоване.
  • Для довіри між батьками та школами необхідне повне звітування навчальних закладів як про бюджетні, так і про благодійні кошти. Згідно зі ст. 30 Закону “Про освіту”, навчальні заклади зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, а також інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їхньої вартості.
  • Уся звітність має бути опублікована на сайті закладу або місцевої ради, якщо школа не має сайту, інформаційному стенді в школі та надаватися батькам на запит.

Експерти підкреслюють, що потреби шкіл зрідка покриваються на 100% з бюджетних коштів, але якщо директор школи детально прописує бюджетні запити, то може зменшити необхідність у батьківських внесках. Для залучення додаткових коштів школа може здавати в оренду вільні приміщення, організувати додаткові платні гуртки чи послуги, заробляти на буфеті та їдальні, залучати кошти грантодавців і спонсорів, подати проєкт з описаною ініціативою щодо модернізації закладу для участі в Громадському бюджеті, а також здавати макулатуру або ж сортувати сміття.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter